Снимка: архив Булфото

Натиск в хода на делото срещу настоящия шеф на кабинета на Пламен Орешарски Мария Дивизиева в класическия смисъл на думата не е имало, но е имало намеци. Това заяви разследващият по делото прокурор Стоил Тойчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Още по темата
Той отказа да посочи кой е направил тези намеци, но каза, че става въпрос за лица, които могат да си позволят да направят това.

Според прокуратурата през 2008 г. Мария Дивизиева, която по това време беше шеф на Оперативна програма „Административен капацитет“, и двама висши магистрати – Владимир Пенгезов и Петър Петков, са злоупотребили с усвояването на евросредства по програмата.

Тойчев обясни, че по негова преценка делото добива публичност едва сега, въпреки че е започнало преди пет години.

„Преценил съм, че моментът, в който е образувано делото, не е имало какво да се съобщи на обществото. С оглед развитието на делото, мисля, че преценката ми е правилна”, каза още той.

По думите на Тойчев документацията по проекта, по който е трябвало да бъде изградена информационна система за прозрачност на военните съдилища, е подменена на 80%.

Той заяви, че все още не може да каже за какви суми се касае, но целият проект е на стойност над половин милион лева. По думите на Тойчев схемата на нарушението се отличава с арогантност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase