Снимка: Булфото, архив
fallback

Според председателя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков текстът от проекта на нов Наказателния кодекс, който предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие, е нужен, за да бъде запазена неприкосновеността на личния живот.

Oще по темата
„Тълкуванията и опасенията около този текст не са повод за притеснение“, коментира той по bTV.

Рашков коментира, че този член кореспондира с Конституцията и е необходимо да има преграда срещу намесата в това лично пространство.

„Не знам мотивите, с които е изготвен този текст, но дебатите по него са твърде негативни и тълкуванието е дори невярно. Проектонормата е отражение на норма от Конституцията – никой не може да бъде фотографиран без съгласието му или въпреки несъгласието му. Става дума за явно снимане, а не секретното, когато има документиране на секретна дейност и което е свързано със СРС”, каза той.

Рашков уточни, че когато става дума за публични личности, заснемането не е престъпление, а когато граждани не желаят да бъдат снимани, е нужно съобразяване с желанието им. Според него това не бива да се разчита като стремеж за ограничаване свободата на словото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

ACID

преди 10 години

От какво ще ти пази личния живот? От това да не те хванат, че си престъпник? Нали знаете кои хора се притесняват от СРС - тези, които има какво да крият! Този *** закон обслужва само и единствено престъпниците, така че не ме правете будала с този прословут "личен живот".

49

а помислете малко

преди 10 години

Сегашният закон се нарушава грубо от гладни за сензации псевдо журналисти и търсещи своите пет минути слава папараци- аматьори.Защото публичните личности и хората участващи в масови протести и митинги могат да бъдат снимани,но обикновените хора не.Ако вие искате да ви снимат докато вечеряте с колежката и да ви покажат по новините преди турския сериал или някой да ви снима на Банско докато сте в болнични то вие искате връщането на "будната съвест"на членовете на единната ОФ организация .

48

222

преди 10 години

В конституцията пише също нещо за партии на расова и религиозна основа.Или гат ви изнася КОНСТИТУЦИЯГат не няма конституция

fallback