Зинаида Златанова Снимка: БТА

Родител, настойник или попечител, който се съгласи срещу имотна облага да предостави на другиго детето си, ще получи присъда от 1 до 4 години затвор и глоба. Същото наказание се налага и на онзи, който плати и вземе детето, както и на бременна жена, която преди раждането даде съгласие срещу имотна облага да предостави на другиго бебето си.

Текстовете, които за първи път у нас наказват родители, търгуващи с децата си, са от проекта за нов Наказателен кодекс (НК), представен вчера в Министерския съвет от вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова, пише "Труд".

В предложения НК отпада напълно доживотният затвор без право на замяна. Наказанието, което съществува в момента, се възприема като нехуманно заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените.

Друга новост в НК е приравняването на наказанията за тежко наказуемо убийство към тези за склоняването към самоубийство на малолетни или непълнолетни. Приема се, че децата и тийнейджърите са с лабилна психика и този, който им въздейства, трябва да получи най-тежкото в закона наказание - доживотен затвор.

Проектът въвежда 1 година затвор или пробация за всеки, който вземе чужда парола, допълва по темата "Стандарт". В случаите, когато става дума за длъжностно лице, съдът може да реши да наложи по-строго наказание. То предвижда до 5 години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лева.

Проектът повишава максималната глоба за престъпници. Досега най-високата парична санкция в НК беше 30 000 лева. Сега сутеньорството, когато е извършено по поръчение на престъпно сдружение, ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 12 г. и глоба от 10 000 до 100 000 лв. При презграничния трафик на хора санкцията също ще е от 30 000 до 100 000 лв.

Глоба, а не затвор грози крадеца на дребно - на дъвки от магазини, туршии от мазетата. Новият Наказателен кодекс предвижда в затвора да се влиза само за сериозни кражби, а не за всички, както е досега. Проектозаконът предвижда до 4 г. решетки за крадците, а досега беше 8 г.

До 3 години ще лежат в затвора воайорите, които гледат в интернет детско порно. Това е една от промените в новия НК, които предлага правосъдното министерство. Текстът предвижда решетки за онези, които наблюдават "порнографско представление", в което участва дете до 18 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase