Снимка: архив, Булфото

В проекта на правосъдното министерство за нов Наказателен кодекс се вкарват текстове, които сериозно застрашават свободата на словото, коментира пред Нова телевизия адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

В него например се предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие или въпреки изричното несъгласие на субектите там.

Още по темата
"Специално този текст е изцяло измислен, появил се е наскоро и никога не е бил обсъждан", настоя Свилен Овчаров, адвокат по медийно право, който смята, че тази поправка дава възможност за повече арести по време на протестите.

Юристът поясни, че в НК "публично място" е заменено вече с "публична проява", което пък било насочено не само срещу журналистите, а срещу всички хора, които изпращат на медиите информация, снимки и видео.

"Това не е направено специално заради фоторепортерите, а конкретният повод са протестите през 2013 г., където всеки участник в протестите снима с фотоапарат или телефон", обясни Овчаров.

По думите му заснетият материал няма да може да се използва като доказателство в досъдебното производство, защото тези снимки ще са незаконно събрани, тъй като новият член 146 от проекта за НК го обявява за престъпно събран материал.

"Има значение какво е обществено място, обществена проява, обществена личност. Проблемът е в това, че свободата на словото е международна ценност, това е ценност на демокрацията изобщо. Има ли затвор за всяка форма на изразяване, това вече води до тирания, това вече води до тоталитаризъм", включи се отново Александър Кашъмов.

Според него, а и според стандартите на Съвета на Европа, не може да има наказателна отговорност за снимане, за публично слово, за говорене, за събиране на информация.

"Проектът е абсолютно противоречащ на Европейската конвенция за правата на човека", категоричен бе той.

Правозащитниците смятат, че подобни рестрикции ще имат възпиращо въздействие и дадоха за пример скандалния случай като този с Волен Сидеров, сниман без негово разрешение на публично място.

И вместо например политик, който взима подкупи, и това е документирано на снимка, да бъде обвинен, ще бъдете обвинен вие, че сте го снимали без разрешение, дадоха друг пример те.

"След като има закон, това със сигурност ще има възпиращо значение – хората ще имат проблем да снимат, журналистите ще имат проблем да снимат, а от друга страна политиците и публичните фигури ще могат да вършат безобразия, знаейки че могат да атакуват тези, които са казали истината за тях", заключи темата адвокат Александър Кашъмов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase