Снимка БГНЕС, архив

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт по дело, образувано на 25.10.2023 г. за пропаганда за война – престъпление по чл. 407 от Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата.

На съд е предаден Б. Ал-Макуаси за това, че на 25.10.2023 г. в гр. София извършил пропаганда за война в нарушение на чл. 20, т. 1 от Международния пакт за граждански и политически права на ООН. Той създал и разпространил видеозапис, на който заснел себе си с поставена на главата традиционна арабска кърпа и отправил към всички мюсюлмани по света призив на арабски език за разрушения и убийства спрямо лица с американски и еврейски произход. Мъжът заявил, че той ще предприеме необходимите действия на територията на България, което е престъпление по чл. 407 от НК.

Обвиняемият е предаден на съд и за още две престъпления по чл. 111 от НК. За това, че на 25.10.2023 г. за времето от 12,39 ч. до около 15,15 ч. в гр. София се заканил да извърши убийство и телесна повреда с цел да създаде смут и страх в населението.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража".

За престъплението по чл. 407 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 8 години.

Предстои провеждане на разпоредително заседание по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase