Снимка: Булфото, архив

Според председателя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков текстът от проекта на нов Наказателния кодекс, който предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие, е нужен, за да бъде запазена неприкосновеността на личния живот.

Още по темата
„Тълкуванията и опасенията около този текст не са повод за притеснение“, коментира той по bTV.

Рашков коментира, че този член кореспондира с Конституцията и е необходимо да има преграда срещу намесата в това лично пространство.

„Не знам мотивите, с които е изготвен този текст, но дебатите по него са твърде негативни и тълкуванието е дори невярно. Проектонормата е отражение на норма от Конституцията – никой не може да бъде фотографиран без съгласието му или въпреки несъгласието му. Става дума за явно снимане, а не секретното, когато има документиране на секретна дейност и което е свързано със СРС”, каза той.

Рашков уточни, че когато става дума за публични личности, заснемането не е престъпление, а когато граждани не желаят да бъдат снимани, е нужно съобразяване с желанието им. Според него това не бива да се разчита като стремеж за ограничаване свободата на словото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase