Намерените бюлетини в Костинброд. Снимка: Булфото

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков за престъпление по служба,  извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, съобщават от пресцентъра на обвинението. Обвинението на Желязков е повдигнато заради скандала с бюлетините за парламентарните избори в костинбродската печатница. На Росен Желязков е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Още по темата

На 10 май късно вечерта, по-малко от два дни преди деня на вота, полицията откри в печатницата над 350 000 бюлетини, които са напечатани в повече, извън договора с МС. Първоначално от печатницата ги обявиха за брак, но после стана ясно, че те са абсолютно годни за употреба. Те бяха увити и надписани с различни градове.

Желязков е обвинен за това, че в периода 27 април 2013 г.-12 май 2013 г. в гр. София, като главен секретар на МС, с цел да набави облага за другиго – за "Мултипринт" ООД, не е изпълнил служебните си задължения. Според данни на обвинението не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по  изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор за изработка на бюлетини за гласуване.

В техническите спецификации към проведената поръчка са били заложени допълнителни изисквания за „Мултипринт“ ООД . По данни от договора към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък. По данни на обвинението в договора е било записано още, че чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо - предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица.

От документа става ясно, че технологичният брак е трябвало да се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключване на изборите.

Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка, смятат от прокуратурата.

От обвинението посочват още, че заради действията на Желязков са настъпили вредни последици - възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase