Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото
fallback

Ако лидерът на "Атака" Волен Сидеров извърши хулиганска проява, може да бъде арестуван въпреки депутатския му имунитет, след което да бъде уведомен и председателят на парламента. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос по повод изказванията в последните дни дали трябва да бъде свален имунитетът на Сидеров.

Няма да си играем на възбуждане на наказателно производство или имунитети. Ако Сидеров бъде задържан, аз ще уведомя председателя на парламента и от тук нататък парламентът решава, коментира главният прокурор. По думите му не е работа на прокуратурата да контролира кой влиза в Народното събрание с оръжие или не.

Мисля си, че Волен Сидеров много добре знае каква е неговата грешка, заяви още Цацаров, според когото парламентът сам контролира правилата на работата си.

Във връзка с повдигнатото второ обвинение на Цветан Цветанов, Цацаров заяви, че няма как на Цветанов да не бъде направена полицейска регистрация, тъй като издадената от него наредба продължава да действа и в момента. Според главния прокурор обаче тя е противоконституционна и потърпевши от това са всички, които досега са били с повдигнати обвинения и са им направени полицейски регистрации.

Oще по темата
 За да бъде отменена наредбата, трябва да бъде променен и Законът за МВР, поясни Цацаров.

Тъжното в страната е това, че трябва да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем, за да осъзнаеш две неща - че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не, че собствената ти наредба противоречи на Конституцията. Ако го осъзнаваш в момент, в който засяга собствените ти права, това означава, че не го осъзнаваш в момент, в който си го подписал и по този начин си засегнал правата на хиляди хора, коментира главният прокурор.

В Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е извършено претърсване от следователи от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура. При претърсването са иззети документи и голям обем компютърно-информационни данни. В жилищата на председателя на комисията също – жилището в Перник и жилището в София, обясни Цацаров. Образувано е досъдебно производство.

„Максимум до вторник, ще има информация за целите на досъдебното производство и това, което е установено при претърсването, както и за евентуално обвинение срещу длъжностно лице, заемащо много високо служебно положение”, каза още Цацаров.

Председателят на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов заяви пред БТА, че не се притеснява във връзка със започналото досъдебно производство за длъжностни престъпления в комисията. Разследването засега се води срещу неизвестен извършител, който с действията си е облагодетелствал себе си или други лица. Златанов потвърди, че още във вторник в комисията е бил направен обиск с разрешение на Софийския градски съд като обаче и той, и подчинените му, са съдействали изцяло на разследващите. Нямаме какво да крием, защото работата ни е прозрачна, коментира още Златанов.

Главният прокурор е възложил на отдел "Инспекторат" да извърши проверка на двама магистрати във връзка с разпространени записи от СРС. Записите са от експлоатирани съвсем законно СРС-та по действащо висящо наказателно производство срещу магистрат.

Възложил съм на отдел "Инспекторат" да извърши проверка на двама магистрати – апелативния прокурор на Бургас и окръжния прокурор на Хасково. Ако за тях се установят нарушения, ще действам според правомощията на закона, каза Цацаров.

По думите му до 19 април тези записи са пребивавали в БОП, след това са приобщени към делото в прокуратурата.

Припомняме, че в поредните изтекли анонимни разговори на 28 юни бяха замесени имената на висши прокурори, а темата бяха изборите за членове на Висшия съдебен съвет и кариерното израстване в държавното обвинение.

Анонимката беше пратена до няколко медии от електронна поща, кръстена "бойкоцветанов". Тя съдържаше текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Спонги

преди 10 години

Ха ха ха ха ха ха . Борисов се освобождава от Цветанов и си измива ръцете с Главния Прокурор.Агент Гоце се освобождава от Станишев и си измива ръцете с недалновидната номинация на Д.Пееевски за шеф на ДАНС. Двамата авери освобождават политическото си пространство в своите партии. Народът иска справедливост и нови избори. Ще ги получим, когато ББ иГП изчистят пространството около себе си. Дано младите хора осъзнаят какво им се готви и да гласуват прагматично, а не за познатите от телевизора лица.

81

МОНИКА

преди 10 години

Г-Н ,ЦАЦАРОВ , ЗАЩО МЕРИТЕ С РАЗЛИЧЕН АРШИН ? Прокуратурата се активизира ,самосезира и повдигна обвинения за какво ли не - бюлетини , СРС та , апартаменти , самолети и т,н А , ЗАЩО НЕ РЕАГИРА НА БЕЗОБРАЗИЯТА НА СИДЕРОВ, т,н народен избраник , защо мълчи за папките Белене , а този Станишев , ми него с мед ли да го намажем ? А ГРУПАТА ДПС -ЕТНИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ , КОЯТО "КОЛИ , БЕСИ" И КРАДЕ БЕЗНАКАЗАНО И ДНЕС !!!!!Г-н ПРОКУРОР , ПОЛЗВАЙТЕ ЕДИН АРШИН , ДОКАЖЕТЕ , ЧЕ СТЕ ПРОКУРОР НА БЪЛГАРИЯ!

80

Анонимен

преди 10 години

"ГАРГА НА ГАРГА ОКО НЕ ВАДИ!" Как ще тръгне Цацаров срещу себеподобните?Ами нали някой може да извади тъмни неща,от миналото му и тогава отиде му сладката и доходна служба.Като например: Изпишете в Гугъл Цацаров имоти и ще ви стане ясно!

fallback