Камен Ситнилски. Снимка: архив Булфото

Следващия понеделник – на 15 юли, Етичната комисия на ВСС ще изслушва обясненията на участниците в направените със СРС записи, придобили популярност чрез медиите, каза председателят й Ясен Тодоров.

Камен Ситнилски, който е член на ВСС, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев ще бъдат поканени, посочи Тодоров и уточни, че етичната комисия се е самосезирала по случая.

Припомняме, че в поредните изтекли анонимни разговори на 28 юни бяха замесени имената на висши прокурори, а темата бяха изборите за членове на Висшия съдебен съвет и кариерното израстване в държавното обвинение.

Още по темата

Анонимката беше пратена до няколко медии от електронна поща, кръстена "бойкоцветанов". Тя съдържаше текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев.
 
В пояснителните бележки се казваше, че кариерното израстване в прокуратурата зависи от бившия заместник-главен прокурор Ситнилски, който е наречен ТАМАДАТА и бос на Висшия съдебен съвет. В писмото имаше биографии и десетки телефонни номера.
 
В стенограмата се обсъждаше подкрепа за Камен Ситнилски и Румен Боев на изборите за членове на ВСС. В бележките към тях се казваше, че е упражнен натиск върху прокурори, за да гласуват за тях.

По-късно стана ясно, че СРС-тата са били законно приложени по образувано досъдебно производство срещу обвинителя Емил Христов.

В отговора на главния прокурор Сотир Цацаров до ВСС се посочвало, че изнесеното в медиите е идентично с това, което има в прокуратурата.

В четвъртък етичната комисия ще предложи бившият градски прокурор Николай Кокинов да бъде наказан дисциплинарно заради разговорите му с Мирослав Найденов и Бойко Борисов. Според неофициална информация предложението е за дисциплинарно уволнение.

Предложение за наказание ще бъде внесено и срещу съдията от СГС Мариян Марков - за забавени дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase