Снимка: архив БТА

Висшият съдебен съвет ще разглежда правилата за гласуване за главен прокурор два дни преди вота. На днешното си заседание правителството на съдебната власт за пореден път отложи разглеждането на точката. ВСС ще се събере на 18 декември, за да разгледат точката. Вотът за обвинител №1 е на 20 декември.

Предложението за отлагането на разглеждането на правилата беше направено от  Юлиана Колева. По нейни думи от днешното заседание отсъстват шестима членове на ВСС, а промяната на правилата в подобен намален състав би било некоректно.

Още по темата

Висшият съдебен съвет вече веднъж промени правилата за избор на главен прокурор на 8 ноември. Тогава правителството на съдебната власт реши кандидатурите да се гласуват по реда им на внасяне в деловодството, самите членове на ВСС да избират по електронен път.

Това раздели магистратите на две и породи съмнения за предрешеност на избора. Непосредствено след промяната на правилата беше внесена кандидатурата на Сотир Цацаров, който е сочен за фаворит на управляващите за поста.

Останалите двама в битката за обвинител №1 са Галина Тонева и Борислав Сарафов. Преди промяната на правилата гласуването ставаше по азбучен ред.

Цацаров поиска промяна на новоприетите правила, които го облагодетелстваха, а прамиерът Бойко Борисов предложи редът на гласуването да се определя чрез жребий.

Електронното гласуване също срещна съпротива, най-вече в лицето на председателя на ВКС Лазар Груев.

Председателят на ВКС коментира, че сегашната техника за електронно гласуване не позволява едновременно гласуване за трима кандидати. Според него при последователното гласуване кандидатите се поставят в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase