Лазар Груев. Снимка: Булфото

Гласуването за главен прокурор трябва да се проведе чрез бюлетина, обясни за пореден път  председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Новите правила, приети от ВСС, предвиждат да се гласува електронно за обвинител №1, а кандидатурите да бъдат гласувани един по един – по реда на внасянето им.

Председателят на ВКС коментира, че сегашната техника за електронно гласуване не позволява едновременно гласуване за трима кандидати.

Още по темата

Лазар Груев заяви, че ще поддържа и днес на заседанието на ВСС тезата си за промяна на правилата и гласуване с бюлетини. По думите на председателя на ВКС системата позволява да се гласува само за един кандидат и веднага след това излиза резултатът.

Според него при последователното гласуване кандидатите се поставят в неравностойно положение.
Гласува се за първия, виждаш резултата, след това гласуваш за втория, след това гласуваш за третия. Това трябва да се избегне, категоричен бе Груев.

Представете си – възможно ли е най-напред Америка да гласува за президента Барак Обама, да изчака резултата, да го види и след това да пристъпи към гласуването на Мит Ромни”, попита председателят на ВКС.

Той за пореден път защити и тезата си, че гласуването с бюлетина позволява при оспорване на вота той да може да бъде проверен от Върховния административен съд.

В крайна сметка в началото на заседанието на ВСС, след като Груев поиска разискване и дискусия около правилата на гласуване, председателят на правната комисия към ВСС Юлиана Колева заяви, че до следващото заседание на съвета ресорната комисия ще е готова с конкретни предложения.

Новите правила за гласуване при избора на главен прокурор поставиха редица въпросителни пред предстоящата процедурата и породиха съмнения в опороченост.

ВСС прие да се гласува електронно, по реда на постъпване на кандидатурите. Това раздели членовете на правителството на съдебната власт на две, а Груев веднага се обяви против промяната.

Първата внесена кандидатура веднага след приемането на новите правила беше на Сотир Цацаров – фаворитът на управляващите. С писмо до правосъдния министър Диана Ковачева обаче той поиска правилата да бъдат променени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase