Снимка: архив, БТА

Кандидатът за главен прокурор Галина Тонева иска промяна в правилата за избора. Тя застава зад идеите на конкурента си Сотир Цацаров и предлага гласуване с интегрална бюлетина.

По думите й така няма да има съмнения в обществото за честността на избора. Тонева коментира, че политическата подкрепа за някои кандидати не е нещо лошо, но се надява тя да не е водеща при
определянето на главния прокурор.

Галина Тонева каза, че ще продължи започнатата от екипа на Борис Велчев реформа, макар според нея да трябва да се направи още, защото прокуратурата продължава да е под наблюдението на ЕК. Целта е да се докаже, че са достигнати качествата на останалите прокуратури в ЕС.

Тонева изрази надежда кандидатурата на другия й съперник Борислав Сарафов да не е способ за разделяне на гласовете, както вече се твърди.

Още по темата
Кандидатирането му за главен прокурор Борислав Сарафов не възприема като имитиране на конкуренция, като допусна, че има реални шансове да бъде избран и че най-силно му качество било неговата диалогичност.

Останалите двама кандидати - Галина Тонева и Сотир Цацаров, Сарафов определи като сериозни и достойни представители на магистратската гилдия.

Той заяви, че след работата му като ръководител на спецапелативната прокуратура е бил определян като
"организационен талант".

По думите му всяко едно нещо в прокуратурата би могло да се промени, но ще посочи конкретно какво в концепцията си, която предстои да изготви.

Сарафов посочи, че когато се е кандидатирал за ръководител на специализираната апелативна прокуратура е очаквал удари под кръста, защото "дори Христос да се кандидатира", би бил оплют.

Това обаче не се е случило, каза Сарафов и добави, че не би се кандидатирал за главен прокурор, ако е имал притеснения в тази чувствителна и изострена среда.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase