Снимка: архив, БТА

Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че го дразни подкрепата за него от изпълнителната власт.

Цацаров посочи , че в конкретния случай тази подкрепа е довела до етикета "фаворит на ГЕРБ".

"Не е работа на министър-председателя и на вътрешния министър да хвалят, който и да е съдия", каза Цацаров.

Днес тримата кандидати за главен прокурор бяха изслушани от Етичната комисия към ВСС. Сотир Цацаров, Борислав Сарафов и Галина Тонева отрекоха да членуват в тайни общества.

По-рано днес на въпрос как ще дефинира определението "стабилен съдия", което му бе дадено от премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, Цацаров заяви, че дефиницията трябва да
бъде дадена от този, който я е казал. 

Още по темата
Той заяви, че за него няма значение дали начинът за гласуване за избор на обвинител №1 ще е електронен или
с бюлетина.

По думите му важното е да се гарантира, че вотът ще е таен и честен.

Преди време Цацаров поиска с писмо до ВСС промяна в начина на гласуване за нов главен прокурор, след като се появиха съмнения, че правилата за гласуване фаворизират точно определен кандидат за поста.

Във ВСС няма постъпили сигнали срещу кандидата за главен прокурор Галина Тонева, съобщи тя, след като беше изслушана от Етичната комисия към ВСС.

Тонева посочи, че не са били задавани притеснителни за нея въпроси, а главно е била обсъдена ситуацията около делото САПАРД. Тонева е била попитана дали членува в тайни общества, на което е отговорила, че не членува, но и не вижда нищо притеснително в тях. Тя коментира, че дали главният прокурор трябва да е част от подобни общества, е въпрос на морал. Отговорът й бе по повод на медийни публикации, че Цацаров е член на масонска ложа наред с политици и бизнесмени.

Галина Тонева заяви, че не смята кандидатурата си за обречена заради обявената подкрепа от премира Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов към конкурента й Сотир Цацаров. Не смятам, че те са хората, които избират главен прокурор, каза Тонева.

"Ако я считах за обречена, нямаше да участвам в това състезание, категорично. Аз не съм човек, който тръгва да губи", отсече тя и добави: "Аз имам вяра в колегите си във ВСС, че ще вземат решението свое собствено убеждение".

Помолена да коментира информацията за неин ипотечен заем от 340 хил. лв., Тонева заяви, че не вижда нищо
притеснително. Тя обясни, че кредитът й всъщност е от 70 хил. лв., а останалите пари идват от продадено семейно жилище.

На 17 декември комисията ще излезе със становище относно притежаваните от кандидатите качества за това дали те отговарят на изискванията, за да бъдат главен прокурор, съобщи Ясен Тодоров, член на ВСС и председател на Комисията за професионална етика и превенция от корупцията.

Той добави, че нито един от кандидатите не му е изглеждал неубедително при изслушването. Единственият сигнал срещу някого от тях е бил срещу Борислав Сарафов, по който Върховната касационна прокуратура е извършила проверка.

Сигналът е бил подаден от свидетел по процеса срещу т. нар. Братя Галеви, който твърди, че Сарафов му е оказвал влияние за да лъжесвидетелства.

По думите на Тодоров от ВКП са преценили, че сигналът е неоснователен и проверката е била прекратена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase