Снимка: БТА

Още двама души бяха издигнати в последния момент за кандидати за главен прокурор на днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Това са шефът на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов и зам.-главният прокурор Галина Тонева.

Кандидатурите им бяха издигнати от председателя на Върховния административен съд Георги Колев  от члена на ВСС Камен Ситнилски.

Така двамата ще се включат в надпреварата заедно с фаворита на управляващите от ГЕРБ - председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

Петима членове на Висшия съдебен съвет подкрепят номинацията на Галина Тонева за главен прокурор. Това са Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Ситнилски, Юлия Ковачева и Румен Боев.

Още по темата

Други петима членове на ВСС подкрепят номинацията за главен прокурор на Борислав Сарафов. Това са Георги Колев, Димитър Узунов, Милкова Итова, Мария Кузманова и Юлияна Колева.

Днес е последният възможен срок за внасяне на номинации за главен прокурор.

На 8 ноември беше внесена номинацията на Сотир Цацаров. Неговата кандидатура се подкрепя от седем членове на ВСС и това са: Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и Галя Георгиева. 

Сотир Цацаров поиска ВСС да промени процедурните правила за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор. Писмото му е пристигнало във ВСС, стана ясно при днешното заседание.

ВСС промени правилата за избор на главен прокурор, като се дава възможност да се гласува електронно, а кандидатурите да се разглеждат не по азбучен ред, както досега, а по реда им на постъпване.

Породиха се съмнения, че правилата се променят с цел да бъде избран председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, чиято кандидатура беше внесена първа. Според новите правила, ако тя бъде гласувана, може да не се стигне изобщо до разглеждане на останалите номинации.

Затова Цацаров предлага кандидатурите да бъдат гласувани не по поредност на постъпване на предложенията, за да се избегнат съмнения за избора на главния прокурор, а изборът да стане чрез публично теглене на жребий или по друг начин. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase