И тримата кандидати за главен прокурор се обявиха за намаляване на 7-годишния мандат. Снимка: архив, Булфото

Тримата кандидати за главен  прокурор - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов се обявиха за намаляване на мандата на обвинител номер едно, който сега е 7 години.

Мандатът на главния прокурор трябва да бъде намален, но с право за преизбиране за втори такъв, съответно 4 г. с право на още 4 г., коментира Галина Тонева, зам.-главен прокурор, пред  Дарик. Според Сарафов, който ръководител на апелативната специализирана прокуратура, мандатът на обвинител номер едно на страната е дълъг и изтощителен и предложи той да бъде разделен на два мандата от по 5 г., което може и да е гаранция, че всеки новоизбран прокурор би се стремял да има успешен първи мандат, който би му гарантирал следващия. Според Цацаров, който е председател на Окръжния съд в Пловдив, мандатът на главния прокурор трябва да бъде намален от 7 г. на 5 г.

Ако заеме поста, Тонева би въвела тотално нова система на атестиране, която няма да бъде подменяща правилата за атестиране, въведени от ВСС, но ще отчита индивидуални показатели за прокурорите. Галина Тонева не би променила посоката на започналата вече промяна - работата в екипи, децентрализацията, намаляването на натовареността, повишаването на квалификацията, специализацията. Тя би заложила на разместване на щатовете, тоест свободните щатни бройки да се насочват натам, накъдето има нужда.

Според кандидата за главен прокурор използването на СРС-та трябва да бъде намалено, за да се използват по предназначение. Тя е за отпадане на най-тежкото наказание у нас - доживотен затвор без право на замяна, но с уточнението, че въпросът е поставен рано и се нуждае от обществено обсъждане.

Галина Тонева е за декриминализиране на даването на подкуп; за понасянето на наказателна отговорност при вписване на невярна сума в нотариалните актове; не е съгласна неплащането на осигуровки да се третира като престъпление и е срещу повдигане на обвинение за проповядване на религия.

Борислав Сарафов е за бърза реформа в прокуратурата. "Гаранция за независимостта на прокуратурата е сегашното й положение в съдебната власт, а не в изпълнителната власт. Трябва известна децентрализация на прокуратурата, например повече ангажиране за апелативните прокуратури като им се даде контролно-ревизионната, инспекторската дейност. Също трябва децентрализация на стопанската дейност на прокуратурата".

Ако бъде избран за поста, Борислав Сарафов би въвел нова кадрова политика, би прекроил кадрите с оглед на натовареността, би въвел нова система за кариерно израстване, поощрение. По думите му реформата в сектора трябва да се извърши бързо, защото изоставането би довело до натрупване на нови проблеми.

За Сарафов най-спешната материална нужда за прокуратурата е сградният фонд на Софийска районна прокуратура.

Сарафов е категоричен, че прокуратурата не се е проваляла в делата срещу организираната престъпност, а ако се говори за някакъв неуспех, то това може да се отнася за делата за корупцията.

По думите му използването на СРС-та е оптимално, сега те се използвали по предназначение.

Децентрализация и облекчаване на натоварването на магистратите. Това би направил Сотир Цацаров, ако бъде избран за поста на обвинител номер едно на страната.

За Сотир Цацаров изборът трябва да бъде таен, вотът да е честен, а гласуването да бъде определено чрез жребий.

Той подчерта, че главният прокурор не е прокуратурата, а прокуратурата са хората, които работят в нея. "Бих искал да променя усещането за фигурата на главен прокурор". Това, което Цацаров не би променил, ако оглави институцията, са специализацията и екипността в разследването.

На въпрос дали прокуратурата се проваля в дела срещу организираната престъпност, Цацаров отговори утвърдително, но подчерта, че това касае определени случаи. Според него причините са еднакви грешки при разследването, при събирането на доказателства, при използването на СРС. "Големият проблем е огромният юруш в началото, свързан с всякакъв медиен шум. Разследването започва шумно, шумно, шумно. Когато разследването завърши обаче безславно, пред медиите излиза един прокурор, който обира негативите".

За Цацаров СРС-та не са краен способ за разследване, а нормален, който се използва от прокуратурата в рамките на разумната достатъчност.

Той категорично се противопостави срещу връщането на смъртното наказание, както и срещу премахването на затвора без право на замяна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase