Виолета Николова с обвинение. Снимка: Impact Press Group

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Виолета Николова, бивш изпълнителен директор на Агенция по вписванията, съобщиха от прокуратурата. 

Обвиненията са повдигнати на 29 ноември и й е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Николова е обвинена за това, че в периода 19 юли 2011-19 декември 2011 г. като изпълнителен директор на Агенция по вписванията е присвоила пари от държавния бюджет в големи размери, а именно 53 000 лв., които са й поверени, за да ги управлява.

За улесняване на присвояването Николова е извършила престъпление по служба. С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облага - пари на обща стойност 53 000 лева, тя е превишила властта си и е нарушила конкретни свои служебни задължения.

Още по темата
Тя е нарушила Наредба № 2/2004 г. - за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията.

Виолета Николова беше освободена от поста през февруари тази година, след като гръмна скандала с раздадените бонуси в оглавяваното от нея ведомство.

Тогава стана известно, че тя е взела за 2011 г. над 72 хиляди лева над заплатата си като допълнително материално стимулиране. От тях 24 хиляди е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова, а останалите 48 хиляди лева е гласувала индивидуално.

През април прокуратурата започна проверка по случая след доклад на министерството на правосъдието за това как са раздавани бонусите в Агенцията по вписванията. Докладите обхващат периода, в който агенцията беше оглавявана от Виолета Николова – от октомври 2010 година.

В разгара на скандала Виолета Николова потвърди публично, че е получила 72 хил. лв. бонус за 2011 г., но се аргументира с това, че законът й дава право сама да оценява работата си и да си гласува допълнителни средства за материално стимулиране.
 
Според нея парите са взети абсолютно законно и финансовото поощрение било заслужено.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase