Мирослава Тодорова. Снимка: архив Булфото
fallback

До месец Върховният административен съд ще се произнесе по жалбата съдия Мирослава Тодорова срещу дисциплинарното й уволнение.

Тодорова беше освободена от длъжност като съдия в Софийския градски съд заради забавени дела. Уволнението й предизвика скандал и съмнения за натиск на изпълнителната власт, защото Тодорова има конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Тодорова заведе дело за клевета срещу него, а уволнението й се отрази на доклада на ЕК за страната ни.

Веднага след уволнението си съдийката сподели, че вижда грешката си, но обясни, че не е спазена процедурата по дисциплинарното производство и не й е бил даден шанс да се защити. Тодорова беше един от най-големите критици на предишния състав на Висшия съдебен съвет.

Тя обясни още, че срещу нея има и наложен двоен стандарт. Веднага след уволнението на магистрата се заговори усилено за неравномерната натовареност в различните съдилища.

Днес адвокатът на съдийката – Ина Лулчева, подкрепи тезата за двоен стандарт, като представи писмени доказателства, сред които справки по дела и публични изявления на съдии и членове на ВСС.

Според статистиката на дисциплинарната практика на ВСС дисциплинарно уволнение за провинение, подобно на това на Тодорова, е наложено само на още един съдия. Той е забавил петдесет процента от делата си, като преди това е бил наказван два пъти.

Oще по темата
Тодорова досега никога не е била наказвана, а забавените от нея дела са едва три процента, каза Лулчева.

Според тезата на адвоката ВСС е нарушил и правото на съдия Тодорова да се защити и не се е опитал да изясни причините за забавянето на делата.

Пред журналисти Ина Лулчева заяви, че според нея реалната причина да се наложи дисциплинарното уволнение на магистрата е нейната лична позиция по определени въпроси.

Представителите на ВСС заявиха пред съда, че нарушенията на Тодорова са много тежки и съветът е имал всички основания да наложи дисциплинарното уволнение. Това становище бе подкрепено и от Върховната административна прокуратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

магистратка

преди 11 години

НЕДОСЕГАЕМИТЕ! И ПРИ ТЯХ ПОЧНАХА ДА ПАДАТ ГЛАВИ.

12

възмутена

преди 11 години

Аман бе!На високи държавни постове все поставени престъпници.Затова сме на тоя хал.

11

Анонимен

преди 11 години

Какви са тези ТЛЪСТИ ----ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ в Бг?

fallback