Мирослава Тодорова. Снимка: Булфото

Върховният административен съд е отменил едно от наказанията, наложени на съдия Мирослава Тодорова от Висшия съдебен съвет. ВСС е наказал председателката на Съюза на съдиите в България с "намаляване на трудовото възнаграждение с 15 на сто за срок от две години" заради забавени дела.

Според ВАС т.нар. ”правителство на съдебната власт” е допуснало съществени нарушения, които са довели до нарушено право на защита на жалбоподателката, както и до нарушаване на правото на справедлив процес. По тази причина решението на съвета се отменя като незаконосъобразно.

Още по темата

Решението е постановено и в нарушение на материалния закон, тъй като ВСС не е приложил материалноправния критерий за преценка на срочността за решаване на делото - "разумния срок", пишат в мотивите си съдиите.

Този извод е следствие на липсата на ясни, предварително определени и публично оповестени критерии за оценка на сложността на делата и оценка на поведението на съдията, обективирани в изискванията за неговата натовареност, посочват магистратите.

Това решение на ВАС може да се обжалва пред петчленен състав на съда.

Мирослава Тодорова обжалва пред ВАС и последното си наказание за забавени дела – дисциплинарно освобождаване от длъжност, което й беше наложено от ВСС в началото на юли.

Случаят със съдийката предизвика голям обществен отзвук заради скандала между нея и вътрешния министър Цветан Цветанов, когото тя съди за клевета.

Уволнението й беше определено като ”провокация срещу правителството” от премиерът Бойко Борисов, а случаят се отрази дори и в мониторинговия доклад на Европейската комисия за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase