Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Районният съд в Пловдив оправда министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по дело за клевета, заведено от шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Скандалът между двамата избухна, когато Цветанов я обвини, че обслужва организираната престъпност. Повод за нападките станаха забавени мотиви по дело срещу наркобоса Васил Маникатов - "емблематичен за Европа трафикант на наркотици", както се изрази Цветанов.

Освен това Цветанов на няколко пъти коментира, че заради забавените от Тодорова мотиви за присъдата на Маникатов той е бил освободен от затвора.

Делото бе гледано на неутрален терен в Пловдив, а Мирослава Тодорова ще трябва да заплати 500 лева съдебни разноски.

„Ще обжалваме решението”, заяви след заседанието адвокатът на Тодорова Даниела Доковска.

„Доволни сме от решението на съда”, бе краткият коментар на адвоката на вътрешния министър Десислава Добрева.

Пред магистратите бе представена справка от Софийски градски съд за просрочени дела на съдия Тодорова в периода от 2004 до 2011 година, но адвокатът ѝ възрази срещу приемането на документа като доказателство по делото.

Още по темата
„Мотивът на Цветанов да разпространи неверни твърдения спрямо Мирослава Тодорова е, че тя многократно го е критикувала публично.”, заяви в пледоарията си адвокат Доковска. Тя е на мнение, че като председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е изпращала писма до различни европейски институции, в които се сигнализира за недопустим натиск върху изпълнителната власт.

Преди да заведе делото срещу Цветанов, Тодорова призова шефа на МВР, ако има доказателства срещу нея, че "обслужва" организираната престъпност, да започне разследване. По думите й обаче клеветата на Цветанов засяга достойнството на човека, а думите на министъра не са засегнали само нейното достойнство, но и на съдийската гилдия, която е важна за реформата в съдебната система.

Районният съд в Пловдив ще представи мотивите си за опрадвателната присъда на Цветан Цветанов в срок от 15 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase