Заседанието на ВСС не мина без спорове. Снимка: БТА
fallback

Висшият съдебен откри процедурата за избор на нов главен прокурор на днешното си заседание. Правителството на съдебната власт днес прие и правилата, по които ще се избират обвинител №1 и председателите на върховните съдилища.

Заседанието на съвета не мина без спорове. След няколкочасови дебати стана ясно, че новият главен прокурор ще бъде избран най-рано в средата на декември.

Кандидатурата за главен прокурор на Сотир Цацаров вече е внесена във Висшия съдебен съвет. Зад сегашния председател на Пловдивския окръжен съд застават седем от членовете на ВСС. Цацаров отдавна е сочен като фаворит на ГЕРБ за нов главен прокурор.

Като евентуални други кандидати за поста се спрягат настоящият изпълняващ длъжността на обвинител №1 Бойко Найденов и софийският градски прокурор Николай Кокинов.

Новият главен прокурор ще застане на мястото на Борис Велчев, който беше избран за конституционен съдия от квотата на държавния глава. Велчев вече беше освободен от поста главен прокурор, а временно изпълняващ длъжността стана преизбраният шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов.

Oще по темата

ВСС реши днес една седмица след номинациите кандидатите да представят концепциите си, две седмици след това да има право за въпроси към тях, а след това да има седем дни за изслушване. Така на практика нов главен прокурор може да бъде избран не по-рано от средата на декември.

ВСС изцяло промени правилата, по които досега се избираха главен прокурор и председатели на върховните съдилища.

Обвинител №1 и шефовете на ВАС и ВКС вече ще се избират чрез електронно гласуване, а кандидатурите ще се гласуват не по азбучен ред, както досега, а по реда им на постъпване.

Съветът не прие предложението на председателят на ВКС Лазар Груев да се гласува за всеки кандидат поотделно. Председателят на ВАС Георги Колев припомни, че за втория кандидат за директор на НСлС – Евгени Танчев не беше гласувано, тъй като кандидатурата на Бойко Найденов събра мнозинство.

Лазар Груев, който се обяви против електронното гласуване, обясни, че е гласувал против новия начин на избор, защото обществото трябва да разбере всеки от кандидатите колко гласа е събрал. В случай че някой обжалва процедурата пред Върховния административен съд /ВАС/, то лесно ще бъде направена проверка, ако гласуването е с бюлетини, аргументира се Груев.

Той обясни, че на практика електронното гласуване е прието само  защото е 21 век и трябва да се въвеждат нови технологии.

Непонятен според Груев е фактът защо правилата за избор се променят, след като Бойко Найденов беше преизбран за директор на Националното следствие.

Неясно според него остава и защо изслушването на кандидатите ще е по азбучен ред, а гласуването - по реда на постъпването им.

Демокрацията и публичността имат два компонента, коментира председателят на ВКС. Той обясни, че в единия случай става въпрос за процедури и правила, а в другия - за състояние на духа.

Изборът за конституционни съдии създаде проблеми и затова поставих въпроса за правилата за главен прокурор - да се направи така, че подобен сценарий да не се повтори, каза Лазар Груев.

Той визира случая със съдия Венета Марковска, чието избиране за член на КС предизвика скандал, който имаше отражение и в Брюксел. На практика всички правила при избора й бяха спазени, но заради два непроверени сигнала срещу нея се сложи сянка върху кандидатурата й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

НАХАЛНО

преди 11 години

ТОЛКОВА лоясъл човек да предложиш за главен прокурор - нещата не са на добре .Нещата съвсем ще се забатачат

12

Анонимен

преди 11 години

Не дай Боже и това да се случи. Рядко безприниципен юрист. Лично имам заведено дело в Страсбург поради погазване на безспорни писмени документи. Разбра се, че има пръст и за друго дело в Страсбург заведено от оправданият за грабеж Максим Савов, който осъди и прокуратурата за 70 000 лв. Тази новина изобщо не ме учуди предвид на личните впечатления които имам. ТОВА ЕДВА ЛИ СА ПРЕЦЕДЕНТИ ДАМИ И ГОСПОДА ПОДДРЪЖНИЦИ. Май е време да се кръстим и да се молим "БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ" от подобна участ. Онези

11

иван

преди 11 години

на тоя човек името, медиите го спрягаха още преди 6 месеца че е сигурен гл.прокурор от квотата на Цецо и ето истина било...Сигурно човека е свестен но Велчев още хал хабер си нямаше че ще става съдия а вече се знаеше за пловдивчанина че ще е на неговото място.Интересна работа.

fallback