Бойко Найденов. Снимка: архив Булфото

Новият-стар шеф на националната разузнавателна служба Бойко Найденов е изпълняващ длъжността главен прокурор до избирането на нов обвинител №1.

Решението беше взето на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, след като в петък ВСС освободи Борис Велчев от поста, тъй като беше назначен за конституционен съдия от квотата на държания глава.

Още по темата

Кандидатурите за временно изпълняващ функциите на главен прокурор бяха две - на Бойко Найденов и на зам.-главния прокурор Галина Тонева. За шефа на НСлС гласуваха 14 от членовете на съвета, шестима бяха против, а трима се въздържаха.

Найденов беше избран, въпреки че част от гласувалите "против" посочиха, че според закона за съдебната власт той не може да има тези правомощия. Камен Ситнилски обясни, че щефът на НСлС не може да стане изпълняващ длъжността главен прокурор, защото не е прокурор.

Шефът на следствието беше предложен за поста от петима членове на ВСС, сред които и председателят на Върховния административния съд (ВАС) Георги Колев.

Те обясниха, че Найденов има богат професионален опит и има статут на зам.-главен прокурор на шеф на следствието, приет от депутатите.

Проблем имаше и с кандидатурата на Галина Тонева. Членовете на ВСС, които я издигнаха, не разполагаха с декларация за съгласието й.  Камен Ситнилски и Румен Боев разполагаха само с устното й съгласие. Министърът на правосъдието Диана Ковачева поиска уверение от нея. По тази причина ВСС излезе в почивка, а след нея гласува кандидатурата на Найденов.

Той беше преизбран за шеф на НСлС в петък, когато ВСС освободи от длъжност Борис Велчев. Кандидатурата му беше подкрепена от 18 членове на ВСС, а седем бяха против. Той беше и кандидат за член на ВСС от квотата на парламента, но депутатите не одобриха кандидатурата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase