ВСС днес трябва да реши за декларацията. Снимка: БТА

Съюзът на съдиите в България призовава Висшият съдебен съвет да защити независимостта на съдебната власт и да изрази позиция по острите изказвания на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. ССБ днес е изпратил писмо, в което пожелава на съвета да донесе стабилност, предсказуемост и справедливост при администрирането на съдебната власт.

На последното си заседание във вторник съветът отложи решението си за реакция по повод изказванията на Цветанов и депутата от ДПС Гюнай Сефер.

"Каква беше причината за оправдателната присъда на Марио Николов по делото “САПАРД“ и после този съдия да отиде на по-висока длъжност във ВСС, където трябва да прави реформата в съдебната система", попита пред БНР вътрешният министър Цветан Цветанов в неделя.

Министърът отказа да посочи конкретно името на магистрата, оправдал Николов, и заяви, че дори не го знае. На всички обаче стана ясно, че става въпрос за съдия Калин Калпакчиев, който беше избран за член на ВСС от квотата на съдиите.

Калпакчиев е и член на опозиционния Съюз на съдиите в България, чийто председател е Мирослава Тодорова – уволнената съдийка, която заведе дело за клевета срещу Цветанов.

Цветанов обясни, че за измамите по САПАРД вече има произнесени присъди в Германия, а в България те още се бавят. Това противоречи на изказванията на висшите прокурори, които обясниха, че присъдите в Германия са били толкова бързи, защото обвиняемите са сключили споразумение.

Гюнай Сефер пък заяви, че след всяка наложена му осъдителна присъда един магистрат получава повишение.

Във вторник ВСС дълго спори около казуса с думите на Цветанов и Сефер. Точката за обсъждането на проблема беше внесена допълнително, а част от членовете на съвета бяха против тя изобщо да се разглежда.

По-късно, след като точката все пак бе вкарана в дневния ред, магистратите влязоха в спор дали да споменават конкретни имена в декларацията, която осъжда намесата в работата на съдебната власт или не.

Очаква се ВСС да излезе с решение по въпроса по-късно днес и най-накрая да бъде изготвена декларацията.

Съюзът на съдиите в България обясняват още, че за да се постигнат резултати в подобряването на работата на съдебната власт, е необходим капацитетен труд, който избягва всяка имитация на прозрачност или съмнение за зависимост, се посочва в писмото. От ССБ заявяват готовност да помагат експертно на работата на ВСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase