Мирослава Тодорова. Снимка: Булфото
fallback

Върховният административен съд е отменил едно от наказанията, наложени на съдия Мирослава Тодорова от Висшия съдебен съвет. ВСС е наказал председателката на Съюза на съдиите в България с "намаляване на трудовото възнаграждение с 15 на сто за срок от две години" заради забавени дела.

Според ВАС т.нар. ”правителство на съдебната власт” е допуснало съществени нарушения, които са довели до нарушено право на защита на жалбоподателката, както и до нарушаване на правото на справедлив процес. По тази причина решението на съвета се отменя като незаконосъобразно.

Oще по темата

Решението е постановено и в нарушение на материалния закон, тъй като ВСС не е приложил материалноправния критерий за преценка на срочността за решаване на делото - "разумния срок", пишат в мотивите си съдиите.

Този извод е следствие на липсата на ясни, предварително определени и публично оповестени критерии за оценка на сложността на делата и оценка на поведението на съдията, обективирани в изискванията за неговата натовареност, посочват магистратите.

Това решение на ВАС може да се обжалва пред петчленен състав на съда.

Мирослава Тодорова обжалва пред ВАС и последното си наказание за забавени дела – дисциплинарно освобождаване от длъжност, което й беше наложено от ВСС в началото на юли.

Случаят със съдийката предизвика голям обществен отзвук заради скандала между нея и вътрешния министър Цветан Цветанов, когото тя съди за клевета.

Уволнението й беше определено като ”провокация срещу правителството” от премиерът Бойко Борисов, а случаят се отрази дори и в мониторинговия доклад на Европейската комисия за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

до к.19

преди 11 години

Извинявай, ама яко си мръднал от жегата. Ти не разбра ли,че коментиращите не се делят на бесепари и герабджии, а има симпатизиращи на други партии, да не говорим,че повечето са безпартийни. За какво тогава ни вкарваш в котилото на ГЕРБ бре, ***?! Ще взема да се обадя на дежурната сестра в психодиспансера на 4-и км повече да не ти дава да припарваш до компютър. Да те вържат в усмирителна риза и цяла седмица да мачкаш чаршафите! Ега ти тЪпира!

11

Габи

преди 11 години

Начело на състава, отменил първото наказание на Мира Т., е баба Юлия Ковачева, която пише такива завоалирани и неясни решения, че ако на другия ден тя самата прочете едно от тях, няма да разбере за какво иде реч. Поинтересувайте се за мнението на колегите й за нейното професионално ниво. А Соня по времето на Тройната коалиция беше зам.министър на Министерството на отбраната. За какво говорим тогава? Зам.министър, а сега "неутрален" съдия! Моля ?!

10

c

преди 11 години

Тая женица е ощетила държавата с много милиони. Не говоря за моралните щети, за компромметиране на съдебната система като институция.И колегите й я защитават?! Ами - един дол дренки!

fallback