Мирослава Тодорова. Снимка: Булфото

Председателят на софийски градски съд Владимира Янева е разпоредила със заповед пълен опис на делата на уволнената Мирослава Тодорова, съобщиха от съда.

Периодът на опис ще обхване времето от встъпването на съдия Тодорова на работа в СГС до връчването на решението на ВСС за уволнение.

Завеждащите наказателно, досъдебно и секретно деловодство ще установяват съответствието между делата, намиращи се у съдия Тодорова и тези, които й се водят на доклад по описаните книги, информират от съда.

След това делата ще бъдат докладвани на председателя на Наказателно отделение. Ще бъдат предприети действия за разглеждането и преразпределението им.

Уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова предизвика сериозна обществена реакция, беше сериозно отразено в доклада на ЕК и породи съмнения за независимостта на съдебната система в България.

Още по темата

Тодорова стана известна с острите си критики към ВСС и скандала си с вътрешния министър Цветан Цветанов. Тя дори съди Цветанов за клевета заради медийното му изказване, че съдийката защитава интересите на организираната престъпност.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна нарече дисциплинарното освобождаване на Тодорова провокация срещу правителството.

Вчера Върховния административен съд отказа окончателно да спре уволнението на Тодорова и сега всички дела, които тя гледа, ще започнат отначало. Известно е, че СГС е едно от най-натоварените съдилища в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase