Снимка: архив, Булфото

Висшият съдебен съвет възприема техническия доклад на ЕК и отправените критики към съдебната система, се казва в становище на ВСС.

"Тепърва предстои да бъде направен задълбочен прочит и да се осмислят направените констатации", посочват кадровиците на съдебната система.

Според ВСС за оптималното решение на голяма част от повдигнатите в доклада въпроси е необходимо по-интензивното мобилизиране на всички отговорни институции, включително представители на гражданското общество.

Още по темата

ВСС смята за полезно по най-важните теми, свързани с кадровата политика в съдебната система, да се инициира широк обществен дебат.

"Важно е обаче в неговите рамки да се очертаят не просто общи тенденции, а да се чуят конкретни, ясни и категорични предложения по всички спорни въпроси", посочват от ВСС. 

Оттам допълват, че голяма част от смятаните за проблемни области в правораздаването не са част от съдържанието на доклада.

"Това е признание от страна на европейските ни партньори, че част от проблемите вече се смятат за преодолени", подчертават от ВСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase