Полицаи водят Кленовски към съдебната зала след първия му арест. Снимка: архив, БТА

Софийският районен съд остави в ареста издирвания от Интерпол за източване на банкови карти Стефан Кленовски.

Той е обвинен, че при задържането му е представил пред полицаите фалшива лична карта. Експертиза установила, че документът за самоличност е издаден на Емил Николов. Имената са заличени и са заменени с имената на брата на Стефан - Йордан, но е сложена снимка на Стефан. 

Преди дни Софийският градски съд пусна под домашен арест Кленовски, който беше задържан на 27 януари в столичен мол. Мотивите на съда бяха, че Кленовски работи, има четири деца и чисто съдебно минало.  Часове по-късно обаче мъжът пак беше закопчан  – този път заради фалшиви документи за самоличност.

Според Районния съд има опасност Кленовски да се укрие, тъй като вече е успял да избяга при един от опитите му за арест.

Съдът взе предвид факта, че при опит да бъде задържан на 30 септември миналата година от трима полицаи, Кленовски е избягал и зарязал малолетното си дете. Според адвоката му обаче той изоставил детето и побягнал, защото полицаите стреляли по него.

Адвокатът на Кленовски твърди, че по клиента му полицаите са стреляли пет пъти, като два от куршумите са ранили мъжа.

Защитата обмисля да заведе и дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Днешното решение на Районния съд може да бъде обжалвано. 

Още по темата

Смята се, че Кленовски и неговите съучастници от престъпната група са присвоили над 15 млн. евро. 

Около задържането на Стефан Кленовски избухна скандал, защото жена му Илияна обвини служителите на МВР, че са упражнили насилие.

От МВР обаче категорично опровергаха твърденията, че полицаите са упражнили сила при ареста и дори пуснаха пред журналисти записа от задържането му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase