Снимка: Архив, Булфото
fallback

Част от секретните доклади, за чието изчезване бе обвинен бившият премиер Сергей Станишев, всъщност не са загубени.

Това става ясно от публикуваното днес решение на Софийския градски съд, който върна делото обратно в прокуратурата с мотива, че не е обосновано.

Според обвинението, докато е бил министър-председател, Станишев е загубил 7 доклада с информация, която представлява държавна тайна – три, изготвени от ДАНС, два – от МВР, един – от министъра на отбраната, и един от НАТО. Докладите са му връчени срещу подпис.

Днес обаче се оказва, че не всички документи липсват.

"Веднъж се изтъква, че физическите носители на правно защитената информация не са налични и са в неизвестност, а после се посочва, че част от инкриминираните документи са върнати", се посочва в разпореждането на СГС. Именно затова според съдията-докладчик обвинителната теза е неясна.

От друга страна, прокуратурата дори не е описала с индивидуални елементи върнатите доклади, за да може да се разбере кои точно документи все още липсват, посочва СГС.

Oще по темата

В решението си за връщането на делото на градската прокуратура съдът изтъква, че тезата на обвинението се гради върху липсата на въпросните доклади, но прокуратурата не е посочила конкретните действия на Станишев, довели до изчезването им.

Според съда фактът, че част от документите са върнати, дава още един повод делото да бъде върнато на прокуратурата.

Сергей Станишев бе обвинен за разгласяване на държавна тайна преди повече от година, а в средата на август прокуратурата приключи разследването и предложи на съда той да бъде наказан с глоба.

Още при повдигането на обвиненията Станишев бе категоричен, че не е губил документи и никога не е бил уведомяван за изчезването на такива. „Мисля, че е много нелепо един министър-председател да бъде съден като деловодител, макар и в секретно деловодство“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

kk

преди 12 години

Но защо й трябва на Прокуратурата да се "обосновава"подробно?!Тя не е държавна, а ГЕРБЕВА!Важното е да има обвинения,та макар и без основания!Но ако не може чрез "тази" Прокуратура,ще прехвърлят делата на Ушев,в "специализирания" им съд!

44

.

преди 12 години

STAVA VAPROS ZA GARBAVITE

43

.

преди 12 години

STAVA VAPROS ZA GARBAVITE

fallback