Бившият премиер Сергей Станишев отива на съд, след като днес прокуратурата му повдигна обвинение за загубени от него 7 секретни документа.

Три от тях са изготвени от ДАНС, два – от МВР, един – от министъра на отбраната, и един от НАТО.

Документите, според разследващите, са съдържали информация, представляваща държавна тайна, и са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис.

За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до 2 г. или пробация.

От прокуратурата посочиха, че Станишев е неосъждан и има възможност той да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи административно наказание.

След като излезе от Националната следствена служба, където му бе предявено обвинението, Станишев обвини разследващите, че изпълняват политически поръчки.

„Няма съмнение, че и следствието, и прокуратурата действат под огромен натиск от изпълнителната власт и изпълняват нейна политическа поръчка. За мен в това няма никакво съмнение“, каза той.

Още по темата

Според него има двоен стандарт и като пример за това той даде действията на БСП от миналата година, когато в прокуратурата са внесли сигнал срещу финансист №1 Симеон Дянков.

Тогава, според Станишев, министърът разгласил класифицирана информация за секретно споразумение между правителството и БНБ за стабилността на банковата ни система, а по сигнала и до днес не се работело.

Червеният лидер обясни, че през четирите години, в които е бил министър-председател, никога не е бил уведомяван, че от секретното деловодство на МС липсват документи, а това е било направено последните 10 дни преди края на мандата на тройната коалиция.

„Мисля, че е много нелепо един министър-председател да бъде съден като деловодител, макар и секретно деловодство“, обяви той.

„Не съм губил доклади и не съм ги предавал на никого, който не е оторизиран да борави с класифицирана информация“, заяви още бившият премиер.

Станишев коментира и информацията, че според експертизите половината от въпросните документи не съдържат никаква класифицирана информация.

„Много бих искал да бъде открито делото (то да не се засекретява заради класифицираната информация – бел. ред.), за да разберат българските граждани за каква секретна информация става дума“, каза той.

Сергей Станишев беше категоричен, че ще продължи да критикува сегашната власт, въпреки повдигнатите му обвинения.

„Никой няма да ми запуши устата да говоря това, което мисля, срещу това правителство, защото то води страната към финансов срив. И когато има по-малко хляб за хората, се опитват да осигурят повече зрелища, за да ги отвличат и приспиват като наркотик“.

Бившият премиер напусна сградата на следствието като свободен гражданин, тъй катоне му бе наложена мярка за неотклонение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase