Снимка: БТА

Нито съм губил документи, нито съм ги предавал на някой, когото не трябва да има достъп до тях.

Това заяви бившият премиер и настоящ лидер на БСП Сергей Станишев по повод искането на Софийската градска прокуратура той да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложена само глоба за загубени седем секретни документа.

Според него от самото начало на разследването този въпрос е във висока степен политизиран.

„Още на първата си пресконференция октомври 2009 г-н Борисов заяви, че съм виновен. С това системно се оказва натиск върху прокуратурата“, отсече Станишев.

Още преди една година адвокатът на бившия премиер бил прогнозирал, че точно преди президентските и местните избори делото ще бъде в съдебна фаза.

„Така че да си пожелаем честни избори, без политически натиск върху съда и прокуратурата в този период, а с прокуратурата ще водим спора в съда“, заключи Станишев.

Бившият премиер бе обвинен преди повече от година за разгласяване на държавна тайна.

Още по темата
Според прокуратурата в периода от 4.11.2005 до 10.09.2009 г. той е загубил седем доклада с информация, представляваща държавна тайна – три от документите са изготвени от ДАНС, два – от МВР, един – от министъра на отбраната, и един от НАТО.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че е приключило разследването и предложиха на съда Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност заради чистото му съдебно минало и да отнесе само глоба.

Ако бившият премиер бъде признат за виновен, той може да бъде глобен между 1000 и 5 хиляди лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase