Процесът се гледа при засилени мерки за сигурност. Снимка: БТА
fallback

С искане за отвод на съда и с напускане на съдебната зала от страна на защитата започна делото срещу т.нар. група на „Килърите“.

Днес е първият ден, в който Шуменският окръжен съд гледа процеса – при засилени мерки за сигурност и без журналистите да бъдат допускани в съдебната зала.

Председателят на съдебния състав – съдия Димчо Луков, бе атакуван от адвокат Илиян Василев, защитаващ един от подсъдимите – Георги Вълев. Защитникът обвини съдията в предубеденост, след като той не разреши белезниците на шестимата обвиняеми да бъдат свалени, докато тече делото – нещо, за което настоя защитата.

Към искането за отвод се присъединиха и адвокатите на останалите подсъдими. Според тях оставяйки подсъдимите с белезници, съдът нарушава правото им на лична защита и потъпква човешките и процесуалните им права.

Съдия Луков аргументира решението си с високата обществена опасност на престъпленията, в които са обвинени шестимата мъже.

Адвокатът на Петър Атмаджов – Георги Стефанов, пък поиска отвод и за прокурора Стефка Якимова, която е командирована от Варненската апелативна прокуратура в Шуменската. Мотивът на адвоката е, че не е допустимо прокурор да бъде командирован само заради конкретно дело.

Съдът обаче обяви за неоснователни исканията за отвод както на съдебния състав, така и на прокурора.

Малко по-късно адвокатите на шестимата подсъдими напуснаха съдебната зала.

Oще по темата

Илиян Василев заяви, че не приема делото да се гледа при оковани обвиняеми, и обяви, че всички защитници ще напуснат, докато съдебната охрана не реши да свали белезниците на клиентите им.

Съдът се оттегли на съвещание.

Обвиняеми по делото "Килърите" са Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Кеца, Янко Попов – Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев.

Сумиста е обвинен като ръководител на престъпна група, създадена с цел умишлени убийства, телесни повреди и палежи. Той ще отговаря пред Темида за организирането на три убийства – на дясната ръка на бизнесмена Христо Ковачки – Борислав Георгиев, на адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

28

преди 12 години

Убитите от тях колко са си свободни/нямат белезници/

42

Магистрат

преди 12 години

До # 40: А да припомня ли, че миналата година три съдийки от Софийския апелативен съд си плюха в лицето и оневиниха Килърите, недопускайки досъдебното производство да прерасне в съдебен процес? И че тези три съдийки сега мълчат като бълха в *** и че именно адвокатът на Сумиста драпаше с нокти делото да се прехвърли в Софийския градски съд като такова от особена важност! ОВД ли беше това или сработеност между защитниците и поръчкови съдии от СГС и САС? Да припомня ли, че Ил.Василев преди да стане адвокат беше млад, надежден магистрат! И че бившите мин. на МВР В.Михайлов, Ем.Йорданов, ген.Богацевски, бившият шеф на МО Александров и почти цялото ръководство на МО начело с ексмин. Свинаров станаха адвокати? Т.е. тези, които доскоро гонеха престъпниците, сега защитават знакови престъпници?! Това да ви говори нещо?

41

juli

преди 12 години

o6te ne moga da povqrvam,4e okolo 1000 mrasnici/ prokurori i sadii / pravqt celiq Balgarski narod na *** i to v 21 vek

fallback