Петър Стоянов – Сумиста. Снимка: Булфото

Задържаните при спецакцията "Килърите 2" ще бъдат съдени за умишлени убийства, побои и палежи.

Окръжната прокуратура в Шумен днес внесе в съда обвинителния акт срещу Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Кеца, Янко Попов – Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев.

Сумиста е обвинен като ръководител на престъпна група, създадена с цел умишлени убийства, телесни повреди и палежи.

Още по темата

Той ще отговаря пред Темида за организирането на три убийства – това на дясната ръка на бизнесмена Христо Ковачки – Борислав Георгиев, на адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Срещу Сумиста са повдигнати обвинения и за нанасяне на две телесни повреди, организиране на два палежа и един взрив.

Георги Вълев е обвинен като поръчител на убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев. Той ще бъде съден още и за лихварство, незаконно притежание на боеприпаси и организиране на палеж.

Обвинението срещу Васил Костов е за умишлено убийство на Борислав Георгиев, за организиране на убийствата на Лупов и Рачев, както и за незаконно притежание на боеприпаси.

Като съучастници на Кеца при показния разстрел на бизнесмена Румен Рачев през 2009 г. са обвинени Райчо Стойнев и Янко Попов – Туцо. Стойнев ще бъде съден и за незаконно притежание на боеприпаси.

По отношение на Петър Атмаджов са повдигнати обвинения за участие в убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов, за нанасяне на две телесни повреди, участие в един палеж и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси.

Материалите по делото са събрани в 95 тома, разпитани са 121 свидетели и са изготвени експертизи от 31 вещи лица. И шестимата обвиняеми са с мерки за неотклонение "задържане под стража".

Dnes.bg припомня, че в средата на миналата година при акция "Килърите" бяха арестувани Сумиста и над 20 души във връзка с убийството на бизнесмена Юри Галев.

По-късно обаче задържаните бяха пуснати от ареста и последва втора акция "Килърите 2".

Тогава Петър Стоянов отново бе задържан и все още е в ареста въпреки непрестанните здравословни проблеми, които демонстрира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase