Маскираните полицаи позират за снимка насред акцията. Снимка: БТА

Полицейско насилие и антимафиоти, които позират пред обектива насред спецакция. Това показват кадри от ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, излъчени в Софийския градски съд (СГС).

Попов заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията от СГС Петър Сантиров са подсъдими за предлагане на подкуп на следовател от националното следствие. Целта била следователят Петьо Петров да „смачка“ доказателствата по досъдебно производство, така че да не се стигне до дело.

Показаният днес запис е от охранителна камера в нотариалната кантора на съпругата на Тенчо Попов. Камерата е запечатала спецполицаите, които нахлуват в офиса, почти разбивайки вратата, блъскат Попов в касата, а след това го просват по очи на пода. Маскираните полицаи настъпват ръцете му, докато техен колега приготвя белезниците. След това Попов е отведен в друга стая.

През това време полицаи сядат на дивана в офиса и позират с вдигнати нагоре палци, а друг служител на МВР ги снима с фотоапарат.

Съдът ще изпрати видеозаписа до главния прокурор Борис Велчев, до главния секретар на МВР Калин Георгиев, както и до градската прокуратура.

За изпращането на записа в МВР настоя прокурорът по делото Божидар Джамбазов, според когото има неправомерни действия от страна на полицаите.

Според адвокат Васил Василев Върховната прокуратура трябва отново да провери дали има нарушения от страна на зам. градския прокурор Роман Василев, който ръководеше акцията, и от полицаите. Припомняме, че прокурор Василев бе наказан с порицание заради думите, отправени към Николай Цонев при ареста: „Тъй като сте си абсолютен престъпник, долу на земята“.

Иначе съдебната зала днес отново приличаше на киносалон. Освен кадрите от охранителната камера беше излъчен и запис от арестите на тримата подсъдими, предоставен от прокуратурата. В предишно заседание бе показан записът, разпространен на 1 април 2010 г. от МВР, но той не беше пълен. От ведомството са информирали съда, че не разполагат с други кадри.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че СРС-тата срещу подсъдимите са започнали с устно разпореждане – зам. градският прокурор се обадил по телефона на вътрешния министър. Цветан Цветанов от своя страна устно разпоредил спешно подслушване.

Ден по-късно е поискано разрешение за СРС-тата от апелативния съд в Бургас. Подслушването обаче е започнало срещу следователя Петьо Петров с мотива, че е поискал подкуп, а не, че такъв му е предложен, както твърди обвинението. По-късно обаче „техническата грешка“, както твърди Роман Василев, е поправена.

Съдът днес прие и експертиза, според която искането и разрешението за използване на СРС-та са написани с един и същ почерк, т.е. са подадени от едно лице. Вероятно и химикалът, който е използван, е един и същ, обясни вещото лице пред съда.

Друга техническа експертиза обаче проточи процеса. След като няколко месеца съдът не можеше да намери експерти от МВР, които да изяснят дали видеозаписът от СРС-тата е цял, или монтиран, стана ясно, че това ще извършат експерти от БАН.

Днес обаче се оказа, че служител по сигурността на информацията от БАН е върнал документите в съда с искане да бъдат декласифицирани, при положение че още миналата година съдия Иван Коев се произнесе, че те не представляват държавна тайна.

Според съдията така служителят на БАН е възпрепятствал работата на съда и по същество е отказал съдействие. Затова и го глоби със 100 лева, но предупреди, че при повторен такъв случай ще наложи максималната глоба от 2000 лева.

Делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов ще продължи на 2 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase