Николай Цонев. Снимка: Булфото

Експертизи от БАН да отговорят дали видеозаписът от СРС-тата по делото срещу Николай Цонев е цял, или е монтиран. Това предложи Софийският градски съд, след като вече няколко месеца всички вещи лица, които съдът потърси извън системата на МВР, отказват да работят по делото заради страх да не загубят работата си.

Адвокатите на подсъдимите са съгласни експерти от БАН да се произнесат по видеозаписа. Прокуратурата обаче възрази с мотива, че вещи лица могат да бъдат само посочените в списъка към СГС.

Междувременно Министерството на вътрешните работи не уважи искането на съда и не изпрати целия запис от ареста на Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Още по темата

Съдът е получил само видеозаписа, който бе разпространен до медиите в деня на ареста. На предишното заседание съдът изпрати искане до МВР за предоставянето на пълен запис.

С писмо до съда вътрешният министър Цветан Цветанов обяснил, че кадрите от ареста на тримата са разпространени с мотива да се гарантира прозрачността на работата на МВР. Основание за това според Цветанов е текст от Правилника към Закона за МВР.

Съдията обаче констатира, че текста, на който се позовава Цветанов, е отменен, а преди отмяната му касае съвсем други въпроси.

От Инспектората към ВСС са изпратили данни, че не е имало сигнали и не са извършвани проверки срещу основния свидетел по делото – следователя от националното следствие Петьо Петров, който според разследващите Цонев, Сантиров и Попов опитали да подкупят.

От справка от ВСС обаче става ясно, че към Инспектората е постъпил сигнал срещу Петров, подаден чрез администрацията на президента, както и няколко сигнала от бившата съпруга на следователя и родителите й.

От МВР отказват да дадат информация дали Петьо Петров се е съгласил доброволно да им сътрудничи. Мотивът е, че съдът трябва да вземе разрешение от него да бъдат оповестени дори и личните му данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase