„Нали знаете, че в светлата седмица всички, които са разпънати, след това са невинни“.

Това каза пред журналисти бившият министър на отбраната Николай Цонев, преди СГС да даде ход на делото за това, че е дал подкуп.

Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главсек на МФ Тенчо Попов са подсъдими, че са дали подкуп на следователя от НСлС Петьо Петров, за да манипулира разследване за сделка на МО, така че то да не прерасне в дело.

„Ако се запознаете с това разследване, ще видите, че не само няма мой подпис, а и името ми го няма в това дело“, каза Цонев.

Той изтъкна, че в СРС-тата по случая с подкупа няма негова връзка, нито контакт с него.

Бившият военен министър се обяви делото да бъде прозрачно, но настоя да не се мери с двоен аршин. Той изтъкна, че още преди няколко месеца защитата му е поискала пълния запис от ареста му, но все още не са го получили.

По думите му разпространеният на 1 април от МВР запис е манипулиран. Изрязани са негови думи, след като му казват да падне на земята, на което той отговаря, че могат да стрелят, но няма да падне на колене, както и  побоя над другите двама подсъдими.

Още по темата

Цонев заяви, че ще съди прокурора, присъствал на ареста (Роман Василев – бел.ред.). “Прокуратурата присъства на ареста изцяло за да бъде спазван законът, а не да бъде нарушаван“, заяви той. 

„С моя арест, освен личното ми унижение, се целеше да бъде унижена Българската армия. Както виждате, в момента на първа линия е полицията“, коментира бившият министър.

На въпрос кой има интерес да бъде унижена армията, Цонев отговори, че това е „този, който иска да бъде уважавана българската полиция“.

Пред съда днес пръв застана следователят от националното следствие Петьо Петров - основният свидетел срещу тримата подсъдими. Той заяви, че познава съдия Петър Сантиров от години и подчерта, че са само познати, а не приятели.

Сантиров бил и човекът, който го е потърсил пръв - на 8 март. Казал му, че иска да се видят, а на първата им среща на 12 март обяснил, че Николай Цонев иска да потули разследване с думите: „Тоя върви с няколко милиона из София, иска да се оправя“.

Няколко дни след тази първа среща следователят потърсил шефа на следствието Бойко Найденов, обяснил му какво се е случило и така се стигнало до реализацията и задържането на тримата днешни подсъдими.

От думите на Петьо Петров стана ясно, че първоначално е търсен заради делото срещу Цонев за покупката на поточната линия за хангари, по което наскоро екс министърът бе оправдан. Обвинителният акт обаче вече бил в съда и затова се насочили към разследването по Странджа 2.

Първоначално Петров се е срещал само със съдията Сантиров, след това и със Сантиров и с Тенчо Попов, но в един момент съдията му е дал телефона на Попов и му е казал оттук нататък да контактуват само те.

Това е станало на среща в Съдебната палата, а Сантиров е обяснил, че е по-добре да не говорят заедно, защото в момента се подслушват много съдии и прокурори покрай аферата с Панайот Генков.

От този момент следователят се е е срещал само с Тенчо Попов. Той дори му предложил да каже на военния министър да излезе в болнични за деня, в който е бил викан на разпит по делото Странджа 2.

По цялото дело няма документирана нито една среща или телефонен разговор с Николай Цонев. Днес Петьо Петров обясни, че е обсъждал с Тенчо Попов да го срещне с Цонев, но това искане е било отклонявано.

„Бях държан на страна от него (Цонев – бел.ред.) и мисля, че и двамата знаем защо“, каза Петьо Петров. След това той обясни, че предполага, че Сантиров и Тенчо Попов са взели от бившия министър повече пари, отколкото е бил размерът на подкупа.

Петров каза още, че е настоявал цялата операция по случая да бъде добре изпипана, за да не стане така, че в един момент той да бъде обвинен в подстрекаване към даване на подкупа.

Защитникът на Николай Цонев попита следователя дали е бил разпитван по досъдебни производства за подкуп, по които е бил заподозрян Петров. Едното е свързано с твърдения, че е искал подкуп от нотариус, а другото - от бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев.

Петров, видимо раздразнен и дъвчейки дъвка, каза, че в първия случай е той е задържал нотариуса, който после пуснал жалба, а в другия не е бил разпитван. Отговорът му на въпрос има ли криминална регистрация беше "не знам".

Петров, който е бил командирован на работа в НСлС през февруари 2010, заяви, че до назначаването му се стигнало, след като отишъл при шефа на службата Бойко Найденов. Казал, че иска да го командироват там и да работи по тежки разследвания.

От думите му стана ясно, че в следствието е работел само по делото Странджа 2.

На въпрос от страна на адвоката на Николай Цонев той заяви, че не му е известно дали е имал случаен избор на следователите по делото, както е по закон.

На няколко пъти той подчерта, че по време на оперативната работа не е изпълнявал указания, а това как да действа и какво да говори на срещите е решавано съвместно след съвещания с други оперативни работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase