Николай Цонев (л) и Тенчо Попов (д) в съдебната зала. Снимка: Булфото

Делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов зацикли заради невъзможността да се намерят вещи лица извън системата на МВР, които да изготвят необходимите експертизи.

Експерти, които не работят в МВР, отказват да работят по делото заради страх от натиск и заплаха за уволнение – това записа Софийският градски съд в протокола от днешното заседание.

Цонев, Сантиров и Попов са обвинени, че са предложили и дали подкуп на следователя от НСлС Петьо Петров. Целта била Петров, който работел по разследване срещу бившия министър, да манипулира доказателствата и да не се стигне до съд.

Процесът стана известен с разпространените от МВР кадри на показния арест на Цонев, по време на който бе наречен престъпник от прокурора, и с факта, че за първи път в български съд бяха представени видеозаписи, направени със специални разузнавателни средства (СРС).

Още по темата

Днес съдия Иван Коев заяви, че експертизите по делото трябва да бъдат направени от специалисти извън системата на МВР, за да бъде гарантирана независимостта им.

Специалистите трябва да установят дали има монтаж на видео- и звуковите файлове от СРС-тата. Втора експертиза е назначена за това дали почеркът за искането и за разрешаването на СРС не е един и същи. В конкретния случай искането за СРС-та срещу тримата бе взето от Бургаския съд. По този начин беше заобиколен Софийският апелативен съд, от който по закон трябваше да бъдат изискани.

Според прокуратурата обаче доводите за страх и зависимост са хипотетични. На това съдия Иван Коев отговори, че „хората не искат да се навират между шамарите“.

Според адвоката на Цонев – Васил Василев, намирането на независими вещи лица е национален проблем. Защитникът изтъкна, че много често се допускат нарушения, като се водят вещи лица по местопрестъпление.

Василев припомни, че е сезирал съда по правата на човека в Страсбург за злоупотреба от страна на МВР и прокуратурата при ареста на Николай Цонев. Той поиска от съда да бъдат предоставени справки за преписки, водени срещу следователя Петьо Петров по различни текстове от Наказателния кодекс.

МВР не праща записите от ареста. Цветанов може да бъде глобен

Освен проблемите с намирането на независими вещи лица, се оказа, за няколко месеца от предишното заседание от МВР не са изпратили пълния видеозапис от ареста на Цонев, Сантиров и Попов, въпреки че той е изискан от съда.

Затова от СГС ще изпратят повторно писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, с което пак ще изиска записа.

Ако Цветанов не съдейства за това, той ще бъде глобен с 500 лева, колкото е максимално предвидената в закона санкция.

Същевременно и от ДАНС не са отговорили за взаимоотношенията си с Петьо Петров, който е и основен свидетел срещу подсъдимите.

Съдът наложи ултиматум на родното ФБР, че ако отговорът не бъде получен до следващото заседание, ще бъдат наложени глоби в максимален размер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase