Минчо Спасов. Снимка: Булфото
fallback

Сигнал за неправомерни действия на прокурори по случая с подслушваните лекари в „Горна Оряховица“ внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник Минчо Спасов, председател на експертния съвет по сигурност на НДСВ.

Сигналът е срещу прокурорите Божидар Джамбазов от Софийската градска прокуратура и Тихомир Шабов, Светослав Калчев и Румяна Ирманова от Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Според Спасов в случая, при който бяха огласени записите от СРС-тата, прилагани срещу лекарите от болницата в Горна Оряховица, са допуснати сериозни нарушения на Наказателния кодекс.

Бившият депутат смята, че срещу четиримата прокурори трябва да се образуват дисциплинарни производства, като това е „повод за отвод на същите прокурори от случая и възобновяването на разследването от други техни колеги, които не са готови да превърнат Прокуратурата в Дирекция на МВР.”

„Прочитането на информация, придобита чрез специални разузнавателни средства, (СРС) на 3.12.2010 г. от трибуната на Народното събрание от страна на министър Цветан Цветанов във връзка с текущо разследване срещу група лекари от град Горна Оряховица бе безпрецедентен акт в историята на българския парламентаризъм“, пише в сигнала си бившият депутат.

Според него обаче постановлението на зам. градския прокурор Божидар Джамбазов и дейсвията на тримата обвинители от Велико Търново са „още по-безпрецедентен акт“, който вече е влязъл в аналите на съдебната власт.

Според Спасов в случая с огласяването на СРС-тата се е разиграла уникална комбинация. Той изтъква, че от постановлението на СГП става ясно, че прокурор иска от вътрешния министър разрешение за декласифициране на информация, добита чрез СРС. След това пък вътрешният министър иска и получава разрешение от прокурора да изчете същите данни в Народното събрание.

Oще по темата

„Всичко това е станало без участие и разрешение на съдия“, посочва Минчо Спасов.

„Данните са използвани не за целите на досъдебното производство, а с очевидна политическа цел. Прочитането на данните от СРС е станало в най-политическия орган в държавата – Парламента, в рамките на разгорещена политическа дискусия с опозицията с явна политическа цел – министър Цветанов да се защити от политически атаки на опозицията“, пише още в сигнала до ВСС.

Минчо Спасов се позовава на чл.145а от Наказателния кодекс, който категорично забранява използването на информация, събрана чрез СРС-та извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство.

„Нито министрите, нито прокурорите имат имунитет или са освободени от спазване на закона“, изтъква в заключение бившият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Венелин

преди 13 години

Някои прокурорчета се натягат прекалено на Цецко. Поради това изводите за интелектуалните им способности не са обнадеждаващи...Какво чудно има, че обвиненията им падат в съда?

20

НЛО

преди 13 години

ЗА ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СРС НАПРАВО УВОЛНЕНИЕ.

19

Mery

преди 13 години

В наказателните колегии НК на СГС и САС работят: НК на СГС 15 съдийки и само 9 мъже; в НК на САС - 25 жени, 10 мъже. Целта на двете НК е да разглеждат най-тежките престъпления и тези от знакови престъпници, както и престъпления на хора с имунитет. Досега ,вече 13 години тези НК не са осъдили нито един знаков престъпник , нито такъв с имунитетет. Оправдани - колкото искаш - на година поне по 70-100 човека. Заплатите са много високи - 2,5-4 хил.лв, бонуси има,13-а заплата - също.Само че те се превърнаха в приют на хора с връзки, протекции и на роднини - напр. Б.Магдалинчев - съдия във ВАС, дъщерята В. Магдалинчева - съдия в елитния СГС. Е,как да се разчита на такива НК? И защо в САЩ няма жена-съдия, а в БГ съдилищата се превърнаха в Институти за "благородни девици"? Само че и работа не вършат, а играят комбина с богатите обвиняеми, срещу потърпевшите и държавата!

fallback