Снимка: Булфото

"Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло. Той си е виновен. Откъде накъде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?"

Това е само част от разговорите между лекарите в болницата в Горна Оряховица при израждането на бебето на 17-годишната родилка.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов беше изслушан от депутатите за скандалния случай с шумните арести на четирима лекари заради подозрения, че са умъртвили преждевременно роденото бебе.

Според докторите не става въпрос за раждане, а за аборт. Те били направили всичко възможно, но плодът, който е бил във 21-ва гестационна седмица и с тегло 600 грама, е бил нежизнеспособен.

Скандални разкрития за вината на арестуваните в Горна Оряховица  лекари направи обаче Окръжната прокуратура във Велико Търново на извънреден брифинг днес.

Пред журналистите беше представен декласифициран запис с телефонни разговори, водени от директора на болницата д-р Миролюб Кожухаров, направен със специални разузнавателни средства, от които става ясно, че недоносеното бебе е било живо в продължение на 24 часа и че за неговия живот не са положени никакви усилия от персонала на родилното отделение.

"Това дете стои живо. Те ще кажат: вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", "Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе, човек!", "То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим", цитира разговорите вътрешният министър пред депутатите.

"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", коментира Цветанов скандалния случай.

Разговорите на д-р Кожухаров с лица, на които от прокуратурата не пожелаха да съобщят имената, показват, че бебето е живяло 24 часа.

Още по темата

Прокурорът по случая – Светослав Калчев, съобщи, че детето е родено на 28 ноември около 15,00 часа в горнооряховската болница.

Разговорите, които д-р Кожухаров е провел, са на 29 октомври следобед. В тях става ясно, че детето е още живо.

Първият разговор е проведен в 14,44 часа. При него д-р Кожухаров пита другия мъж защо д-р Лазаров не е извикал неонатолог. 

"Плащане, плащане, ама щяхме да избегнем, сега какво да го правим", казва директорът на болницата.

От разговора става ясно, че са възнамерявали да платят на майката на бебето. Те обсъждат дали да кажат на майката, че детето е все още живо.

В следващия разговор на същия ден в 15,24 часа събеседниците коментират, че вече са съучастници, и осъзнават, че могат да бъдат съдени за предумишлено убийство. 

Мъжът пита д-р Кожухаров "дали да мята детето".

От разговора става ясно, че детето е било поставено в хладилника, но после е извадено. Обсъжда се и вариантът детето да се дави в кофа.

В третия разговор в 16,10 часа събеседникът на д-р Кожухаров споменава, че детето вече е при Андрей Баташов.

Директорът пита как е умряло детето, а мъжът отговаря, че му е било малко хладно в биологичните отпадъци.

А д-р Кожухаров заявява: "Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase