Снимка: Dnes.bg

„Бутнаха ме в една стая и ми казаха: говори. Аз попитах – какво. Те казаха: не желае да съдейства, сложиха ми белезниците и ме изкараха пред цялата болница, пред родилките, пред Спешната помощ...“ Това е разказът на д-р Михаил Милатович от АГ отделението в Горна Оряховица за арестуването му.

Милатович, който е един от четиримата задържани и пуснати след 24 часа лекари, разказва, че в районното полицаите му заявили, че „ще ги навържат като свински черва – на единия 10 години, на другия – 15 години“.

„По несъстоятелни твърдения аз коментар няма да правя“, беше лаконичният отговор на директора на великотърновската полиция комисар Живко Коцев.

Освободените в четвъртък сутринта лекари обявиха, че ще търсят правата си, след като приключи разследването.

Историята започва на 28 ноември, когато 17-годишна бременна ученичка постъпва в болницата с болки.

По думите на приемащия лекар д-р Стефан Лазаров момичето започнало веднага да ражда. Телцето на новороденото било синьо, а кожата – разранена.

Дежурният педиатър д-р Божидарка Дончева казва, че половин час се опитвала да съживи детето.

„Аз аспирирах устната кухина, стомаха, след това обдишвах, не се появи никаква реакция. Нямаше сърдечна дейност, нямаше дихателна дейност. Мъртъв плод, докторът го показа на майката и тя се разплака, стана й ясно, че детето не е живо”.  

Според лекарите в болницата бебето е родено в 21-ва гестационна седмица, а това означавало, че плодът е на границата на жизнеспособността. Според стандарта в България раждане преди 22-ра гестационна седмица се води аборт. Битката за живота на плода започва, ако теглото му е над 600 грама.  

Тялото на детето е оставено в празен кувьоз. Часове по-късно някой от персонала на отделението вижда, че помръдва. Събират се всички лекари, но са категорични – новороденото няма признаци на живот.

Директорът на болницата д-р Миролюб Кожухаров има обяснение за това, но то не е живот.

Полицаите влизат в отделението два дни по-късно, на 30 ноември, следобед. Намират тялото в хладилна камера в специален контейнер.

Първо информацията беше, че полицаите са стигнали до случая с бебето, докато работели по друго, много по-голямо разследване. В него със СРС-та са подслушвани директорът на болницата и кметът на Горна Оряховица.

По-късно полицията отрече сигналът да идва от СРС-та. Бил подаден от 17-годишната родилка и нейните родители. Момичето така и не пожела да разговаря с журналисти. Стана ясно обаче, че тя е крила бременността си от всички, дори и от родителите си. Няма информация дали е искала детето. 

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пък обяви пред Дарик, че полицията има достатъчно доказателства за ареста на горнооряховските лекари. Според Цветанов, който участва в европейска министерска среща в Брюксел, най-късно до два дни МВР ще обяви всички данни, които има по случая.

"Мога да ви уверя, че имаме достатъчно доказателства, за да прибегнем до това, което направихме. Аз смятам, че в момента няма как да обявим всичко, което имаме като доказателства, но съм убеден, че в рамките на ден или два ще бъде ясно абсолютно всички и тогава смятам, че някои ще се срамуват от това, което се разигра в Горна Оряховица... от страна на тези доктори. Не ми се говори за това, което всъщност се е случило реално", заяви Цветанов.

"Не бих искал да влизам в политически отговори за нещо, което....просто, моите уважения към всички, които се занимават с всяка една професия, но начинът, по който – за този конкретен случай – е имало данни... не бих искал никой да изпада в тази ситуация.

Защото, когато имаш едно новородено бебе, когато то е живо, ние сме длъжни да положим максимални усилия – едно като държава и едно като доктори, които са положили Хипократовата клетва, че трябва да се грижат. Аз не бих искал да лиша от възможност когото и да било, ако има и минимален шанс да бъде спасен", каза още Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase