Снимка: Булфото
fallback

Няма конфликт на интереси при Ахмед Доган.

Това реши петчленен състав на Върховния административен съд по сигнала за получения от Сокола хонорар в размер на близо 2 млн. лв. за хидроконсултации.

Освен това ВАС определи Народното събрание да плати на Ахмед Доган и направените от него разноски по делото в размер на 300 лв. Решението на съда е окончателно.

Oще по темата

Днешното решение на съда на практика потвърждава решението на тричленния състав на ВАС от 18 октомври 2010 г.

Тогава магистратите прецениха, че Доган не е бил в конфликт на интереси при получаването на хонорара. Става въпрос за 4 договора, сключени през 2008 г. с Института по строителство и минно дело, за хидрогеоложки проучвания на каскадите Доспат–Въча и Горна Арда, Баташки водносилов път и Проект Тунджа, за които Доган е получил 1 955 830 лева преди облагането с данъци.

ВАС бе сезиран за хонорара с доклад на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

През януари прокурорът по делото изтъкна като доказателство и изказване на лидера на ДПС преди изборите в село Кочан през 2009 г., където заявява: "Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата".

Адвокатът на Доган – Румен Еленски, обаче възрази срещу този довод с мотива, че е недопустимо да се правят изводи от политическо изказване, основано на хиперболи и метафори.

От парламентарната комисия "Антимафия“ обаче изтъкнаха, че въпреки че четирите консултантски договора са подписани преди влизането в сила на Закона за конфликт на интереси, частният интерес не е ограничен във времето, а и по-голямата част от хонорара Сокола е получил през 2009 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

474

Анонимен

преди 13 години

конституцията на практика гласи така:Член ненаписан, но действащ безотказно: ДПС е тоталитарна партия - само тя може да представлява българските турци. Те нямат право да гласуват за никоя друга партия. И така до веки веков. Да живее демокрацията, гарантираща лишаването на 600000 души от право на избор.

473

Анонимен

преди 13 години

нима някой може да си помисли, че той ще получи такъв космически хонорар, ако не е инструмент на властта. Ей затова няма да влезем в Шенген

472

изчезваме

преди 13 години

Никакъв съд не може да го осъди. Зад него е Турция, а зад Турция САЩ. Този човек стои над Държавата и неговата роля е да прокарва дългосрочни международни интереси. Всичко което става около него най-много да го разсмее малко. Президент, Премиер и Парламент не могат нищо да му кажат, защото той е техният изнасилвач и ще трябва да се срамуват ако споделят нещо. А те и без друго не биха казали нещо, защото са се продали още в началото.

fallback