Валентин Николов. Снимка: БТА

Хонорарът от 1 млн. евро на лидера на ДПС Ахмед Доган за проекта за хидровъзел "Цанков камък" трябва да бъде отнет в полза на държавата. Това смята председателят на парламентарната комисия за конфликт на интереси Валентин Николов от "Атака".

По-рано стана ясно, че Върховният административен съд ще произнесе окончателното решение по делото за конфликт на интереси при лидера на ДПС Ахмед Доган в едномесечен срок. Петчленният състав на съда заседава по делото, което е по протест на прокуратурата и на парламентарната антикорупционна комисия.

"Това дело е от особен обществен интерес и искрено се надявам решението на 5-членния състав на ВАС да бъде в полза на обществото", коментира Николов. „Има нарушаване на закона, договорите също са безспорни, материалната облага е безспорна, безспорно е и това, че обстоятелствата не са посочени в декларацията“, каза още председателят на комисията.

Още по темата

 

Той припомни, че предният състав в становището си изразява мнението, че може да се потърси на Ахмед Доган наказателна отговорност за неподаване или неверни данни в декларацията.  Наказанието за това е затвор до 5 години.

В момента водим административно дело. Претенциите ни са да бъдат наложени съответните санкции по закона и да се отнеме материалната облага – хонорара от 1 милион евро. След това прокуратурата трябва да прецени дали да образува досъдебно производство или не", посочи още Николов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase