Николай Цонев. Снимка: Булфото
fallback

Прокуратурата поиска 4 години и половина затвор за бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Той е подсъдим за сключването на неизгодна сделка – купил е за нуждите на министерството на отбраната поточна линия за строителство на хангари, с което е ощетил бюджета на ведомството с 8 025 825,45 лв.

Престъплението е тежко, извършено е умишлено, но подсъдимият е неосъждан, твърди държавното обвинение.

Прокурорът по делото Борис Балев описа пред съда целия процес по договарянето и покупката на производствената линия.

Пренасочвайки пари от бюджета на Военновъздушните сили (ВВС) за купуването на мобилния завод, Цонев дори е намалил отбранителната способност на армията, заяви той.

Прокурорът изтъкна още, че бившият началник на Генералния щаб Златан Стойков е пренебрегнал националната сигурност и нуждите на ВВС, за да угоди на Цонев.

Документите показват, че на българските представители на американския производител на поточната линия е платена комисиона от самия производител за сключената сделка в размер на 482 000 долара.

Oще по темата

Представител за България е Таня Попова – съпругата на Радион Попов, който през 2008 г. бе избран за заместник-министър на външните работи.

Според прокуратурата първоначално Попов е бил представител на американското дружество, но след като е заел поста, е прехвърлил правата на съпругата си.

Поръчаната от Николай Цонев мобилна фабрика все още стои на пристанището във Варна, тъй като от договорената цена не са изплатени около 1 млн. долара.

Бившият военен министър заяви във вторник пред съда, че "стратегически погледнато, машината е изключително изгодна", а парите за покупката й не са взети от средствата, предвидени за бойна подготовка, а от тези за модернизация модернизацията на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Mery

преди 13 години

Все пак не може ли да се разбере дали дадена съдийка връща делото действително поради нужда от доизясняване на обвиненията, или за да докаже,че тя е все и вся.Защото трите съдийки от САС освободиха Килърите, а се оказа че един от тях е замесен в 5 убийства,други - в по 2-3 убийства.Как да се разбира че съдийките си гледат съвестно работата или че торпилират всякакъв опит да се намали престъпността.И защо само СГС и САС имат правото да разглеждат важни дела, свързани с престъпността съдиите от другите съдилища са втора ръка, некадърни? Не е ли факт, че в състава на ВСС влизат изключително софиянци и за този висш съдебен орган ли важат ограничения за включване на магистрати от провинцията? Може ли да се публикува информация съдебните състави на СГСи САС колко министри, депутати, политици, техни колеги висши магистрати вкараха в затвора? Ако отговорът е не, да се махат. И да престанат да се оправдават с прокурорите не е колегиално,гадно е, та дори и доста подло. Защото е яснсо, че повечето съдийки са назначени с конкурс, олганизиран от наше жури за наши хора и накрая се оказва,че това, което може да се каже за повечето от тях, е Ох, на мама идиотчетата!

29

Gabi

преди 13 години

Българската съдебна система представлява форма на организираната престъпност, способна да се намесва чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини за оказване на влияние в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората. Българския съд е патерицата на МАФИЯТА в страната. Много жалко, че засега не се избират "съдиите" от хората ,както е напр. в САЩ . Тогава щеше да бъде ометена цялата *** от висшите съдилища- ВКС, ВАС, КС, ВСС, както и женските наказателни колегии в САС и СГС. Девизът на съдиите, с който те ще си отидат, би следвало да бъде Няма категорични доказателства , а логото дебела, с мускулесто телосложение съдийка, наметнала черна тога и бяло шалче, с черна превръзка на пират през едното око, протягаща едната ръка за рушвет, а над нея надпис с огромни букви Приемаме поръчки всякакви!

28

Случаен

преди 13 години

Покуратурата иска, но съда го оправда.

fallback