Снимка БГНЕС, архив

Софийският районен съд (СРС) оправда актьора Камен Донев по дело за обида, заведено по тъжба на директора на Народния театър Васил Василев, пише правният портал Lex. Василев ще трябва да плати разноските в размер на близо 2600 лева, съобщиха още от съда.

Делото беше образувано през пролетта на 2023 г. и беше последица от скандала между Василев и режисьора Александър Морфов, който се разрази през есента на 2022-ра.

Директорът на Народния театър се почувствал обиден от изказване на Камен Донев, който в интервю пред бТВ нарекъл Василев "мижитурка", "човечец" и казал, че "не е читав човек". Затова той настояваше актьорът да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

Квалификациите са произнесени от Камен Донев на 18 февруари 2023 г. при участието му в предаването "Тази сутрин", където бе помолен от водещите да коментира конфликта между Василев и Морфов.

„В Народния театър станаха неща, които аз тук няма да споменавам, защото влизаме много в кухнята, които са недопустими. Сега, тези неща може и да не нарушават административните правила, но те нарушават моралните и професионални правила, които са се случили и само заради това аз съм убеден, че този човек, който в момента е директор там, трябва на момента просто да бъде сменен. Това е моето мнение, моето лично мнение и не искам да казвам тежки думи, но бих казал, че в изкуството няма място за мижитурки, както и във всяка една област на живота, но особено в изкуството, защото сцената, изкуството, това е една декларация, това е послание, това е изразяване, това е обръщение към хората. Мисля, че Сашо и тук няма какво да коментираме дори, през годините е показал какво е да умееш да правиш това, докато тоя човечец, който в момента е директор, нищо не е показал. Аз даже имах с него преди години една глупава случка, която няма да споделям пред хората и още тогава ми светна лампата, че не е читав човек. Та, по-добре да се маха и да бъде назначен друг директор", обобщи Камен Донев тогава.

Заради тези думи Василев подаде тъжба в СРС, в която сочи, че думите на Донев не само са унизили честта и достойнството му, но и са му причинили болки и страдания, сериозен емоционален дискомфорт, допълнителен стрес, напрежение и като цяло са причина за влошаване на здравословното му състояние. Той не могъл да спи, бил тревожен и притеснен, включително от факта, че много хора, в това число негови близки и колеги, са чули обидните думи, които са накърнили доброто му име и самочувствие, припомня Lex подробностите по делото.

Съдът обаче обяви, че Камен Донев е невинен. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския градски съд.


Преди два месеца СРС се произнесе и по насрещните искове на Валери Йорданов и Васил Василев. Актьорът от "Хъшове" съдеше директора за претърпени неимуществени вреди, свързани със здравето му, а директорът съдеше актьора заради Фейсбук коментари по негов адрес като "Вие сте за незабавно махане, психиатричен преглед" и "Ще се видим в съда, заедно с... други колеги, които са във възторг от вашите мутренски изпълнения".

Софийският районен съд отвърли на първа инстанция и двете претенции, като всеки от двамата бе осъден да плати на другия по 400 лв. разноски.

През пролетта стана ясно, че Васил Василев е завел дело и срещу Александър Морфов за 100 000.  Официалният повод е изказване на режисьора по време на награждаването му за с "Аскеер" м.г. Тогава Морфов каза на церемонията, че наградата е пета за него, а останалите 4 са в Народния театър и добави "Там някъде се спотайва онази партийно-номенклатурна нищожна личност, който е директор в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор".

Многоактната драма започна през лятото на 2022 г., когато новоизбраният с конкурс директор на Народния театър назначи Александър Морфов за главен режисьор на първата ни трупа. През есента обаче Морфов изригна срещу близката до ДПС пиарка на театъра - Велислава Кръстева, като надраска вратата й с обидни думи.

В конфликта се намесиха директорът на театъра, както и част от актьорите. През февруари 2023 г. Кръстева напусна, а Морфов бе уволнен дисциплинарно. Междувременно спектаклите на режисьора бяха поетапно свалени от афиша, а Камен Донев, който бе нещатен актьор в представления на театъра, прекрати отношенията си с него. Валери Йорданов продължава да е част от трупата, а Васил Василев да е директор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase