„Абсолютно никакъв натиск не са ми оказвали“. Това заяви бившият началник на отбраната ген. Златан Стойков, който даде показания по делото срещу ексвоенния министър Николай Цонев.

Той е обвинен за злоупотреба със служебно положение, като е сключил неизгодна сделка за купуване на американска поточна линия за производство на хангари. Според обвинителния акт така бюджетът на Министерството на отбраната за 2009 г. е ощетен с над 8 млн. лв.

Днес ген. Стойков каза пред съда, че министърът е поискал от него да провери дали има възможност неговият първи заместник вицеадмирал Емил Люцканов да замине за САЩ и да види машината.

След като Люцканов се върнал, му обяснил, че машината може да е от полза за армията. По думите на ген. Стойков армията е била в тежко инфраструктурно състояние – строителството било от 50-те и 60-те години и затова щяло да има полза от машината.

Златан Стойков заяви, че не е карал тогавашния командващ ВВС – ген. Симеон Симеонов, да сложи подписа си под документа, с който трябва да се осигурят парите за машината от бюджета на авиацията.

От показанията му стана ясно, че е провел втори разговор с Николай Цонев. Военният министър му обяснил, че ген. Симеонов закъснява с документа, и така се стигнало до разговор между ген. Златан Стойков и ген. Симеон Симеонов.

Стойков обяснил, че министърът иска документът да е при него още същия ден, а ако това не стане, ще извика и двамата в кабинета си. След 15 минути всичко било готово.

Още по темата

Бившият началник на Генералния щаб заяви, че не си спомня ген. Симеонов да е изразил някакво несъгласие или да е имало напрежение между двамата. Не си спомня и да е получавал докладна, че ВВС се нуждае парите за машината за други цели.

Припомняме, че на предишно заседание на съда ген. Симеон Симеонов заяви, че според него купуването на поточната линия не е било необходимо.

Той разказа, че бил „привикан“ в кабинета на началника на Генералния щаб, който видимо притеснен му обяснил, че Николай Цонев е бесен и че трябва да подпише документа.

След като е разбрал, че от бюджета на ВВС се взимат 10,7 млн. лева, е написал докладна с предложение средствата да отидат за ремонт на авиационна техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase