Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия военен министър.

Николай Цонев е обвинен за сключването на неизгодна сделка за закупуването на американска поточна линия за строителството на хангари.

Обвинението срещу Цонев е за това, че в периода 12.02.2009 г.–1.06.2009 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения.

Още по темата

Според обвинителния акт така са настъпили значителни вредни последици за бюджета на Министерството на отбраната за 2009 г. в размер на 8 025 825,45 лв. имуществени вреди.

Министерството на отбраната не успя да се конституира като граждански ищец по процеса. Представители на ведомството са предявили молба пред съда за съвместното завеждане на гражданския съд на стойност малко над 8 млн. лв.

Съдът обаче не уважи иска. Причината е, че въпросната машина все още е на митницата, тъй като трябва да бъдат направени допълнителни плащания, за да може министерството да си я прибере.

Според съда, ако гражданският иск на МО бъде приет, това ще наложи събирането на нови доказателства и ще забави хода на наказателното дело.

На днешното съдебно заседание като свидетел се яви министърът на външните работи Николай Младенов, който за кратко бе наследник на Цонев на поста военен министър.

И на влизане, и на излизане от съдебната зала Младенов отказа да коментира обвиненията срещу предшественика си.

Пред съда той разказа как е започнала проверката на въпросната неизгодна сделка.

По думите му малко след като е встъпил в длъжност, МО е започнало проверка по всички плащания, които трябва да бъдат предприети по договорите от военното министерство.

Министърът каза, че преди да стане шеф във МО, предшественикът му  го е предупредил, че има такава сделка за американска поточна линия.

На днешното заседание стана ясно, че е имало обявена обществена поръчка за тази машина, в която се е явил само един кандидат.

Тезата на прокуратурата обаче е, че изобщо не е имало нужда от закупуването на поточната линия.

Николай Младенов подкрепи тезата на обвинението и каза, че според него самият факт, че в обществената поръчка се е явил само един кандидат, означава, че не са изпълнени изискванията на Закона за обществените поръчки. Освен това такава процедурата "не е морална", каза той.

По делото днес бяха разпитани още 7 души експерти от МО, които дадоха подробности по процедурата за обществената поръчка.

Прокурорът Борис Балев коментира след края на днешното заседание, че е имало политическо решение тази машина да се купи.

Следващото заседание по делото е насрочено за 17 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase