Прокуратурата поиска 4 години и половина затвор за бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Той е подсъдим за сключването на неизгодна сделка – купил е за нуждите на министерството на отбраната поточна линия за строителство на хангари, с което е ощетил бюджета на ведомството с 8 025 825,45 лв.

Престъплението е тежко, извършено е умишлено, но подсъдимият е неосъждан, твърди държавното обвинение.

Прокурорът по делото Борис Балев описа пред съда целия процес по договарянето и покупката на производствената линия.

Пренасочвайки пари от бюджета на Военновъздушните сили (ВВС) за купуването на мобилния завод, Цонев дори е намалил отбранителната способност на армията, заяви той.

Прокурорът изтъкна още, че бившият началник на Генералния щаб Златан Стойков е пренебрегнал националната сигурност и нуждите на ВВС, за да угоди на Цонев.

Документите показват, че на българските представители на американския производител на поточната линия е платена комисиона от самия производител за сключената сделка в размер на 482 000 долара.

Още по темата

Представител за България е Таня Попова – съпругата на Радион Попов, който през 2008 г. бе избран за заместник-министър на външните работи.

Според прокуратурата първоначално Попов е бил представител на американското дружество, но след като е заел поста, е прехвърлил правата на съпругата си.

Поръчаната от Николай Цонев мобилна фабрика все още стои на пристанището във Варна, тъй като от договорената цена не са изплатени около 1 млн. долара.

Бившият военен министър заяви във вторник пред съда, че "стратегически погледнато, машината е изключително изгодна", а парите за покупката й не са взети от средствата, предвидени за бойна подготовка, а от тези за модернизация модернизацията на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase