Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Той бе обвинен, че е сключил сделка за над 8 млн. лева за купуване на мобилен завод за метални конструкции.

Преди часове прокуратурата настоя за ефективна присъда от четири години и половина за бившия първи в МО.

Цонев бе подсъдим за сключването на неизгодна сделка – купил за нуждите на Министерството на отбраната поточна линия за строителство на хангари.

Още по темата

"Престъплението е тежко, извършено е умишлено, но подсъдимият е неосъждан", твърдеше държавното обвинение и настояваше за ефективна присъда, която така и не стана факт.

Защитата на Цонев пък поиска оправдателна присъда, тъй като нямало конкретика за всяко едно от нарушенията, в които е обвинен, и не се посочва какво е направил като министър.

Според обвинителния акт той е разрешил покупката на поточната линия в противоречие с указания на министъра на финансите Пламен Орешарски от 2008 г.

Така сделката за производствената линия е тръгнала въпреки липсата на осигурени финансови средства за доставка и икономическа целесъобразност.

Бившият военен министър заяви във вторник пред съда, че "стратегически погледнато, машината е изключително изгодна", а парите за покупката й не са взети от средствата, предвидени за бойна подготовка, а от тези за модернизацията на армията.

"Бих призовал всички български граждани да продължат да вярват в българския съд, който е един от символите на държавността в държавата", обяви веднага след края на делото Николай Цонев.

"Нормално е един подсъдим да очаква да бъде оправдан", каза още той.

Цонев допълни, че по повод делата срещу него има политическа намеса от управляващата партия, но не посочи кой би имал интерес от това.

"Считаме присъдата му за неправилна и постановена, без да се изследват внимателно доказателствата на прокуратурата, които са представени", коментира прокурорът по делото Борис Балев.

Той обясни, че прокуратурата ще изчака мотивите на съда и ще обоснове защитната си теза пред следващите инстанции – ще протестира решението на Софийския градски съд в законовия срок.

Съдът измени и мярката за неотклонение на Николай Цонев в "подписка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase