Снимка: БГНЕС

Нов анонимен свидетел да бъде разпитан по делото срещу Златомир Иванов и още 20 души, подсъдими за организиране и участие в наркогрупа.

Това поиска прокуратурата на днешното заседание на Софийския градски съд. Досега в процеса свидетелстваха трима анонимни свидетели, привикани от държавното обвинение.

Дали съдия Петър Гунчев приема искането ще стане ясно на заседанието в четвъртък.

Магистратите днес изслушаха нова съдебно-психиатрична експертиза за състоянието на един от подсъдимите – Борислав Секулов, която трябва да изясни дали той е в състояние да носи наказателна отговорност.

До нея се стигна, след като вещите лица по предишна експертиза не можаха да потвърдят със сигурност диагнозата на Секулов, поставена му в МВР болница – „органично шизофреноподобно разстройство“.

Още по темата

Днес експертите лица бяха категорични, че подсъдимият е годен да носи наказателна отговорност и не страда от шизофрения. Те обаче не се произнесоха по други диагнози, които са му поставяни.

Според вещите лица за някои от заболяванията е необходим преглед от невролог, а за други Секулов не е изследван скоро.

Дали съдът ще назначи нови нови прегледи или поредна експертиза на Борислав Секулов ще стане ясно до края на седмицата.

Самият подсъдим изрази по-рано днес съмнение в предубеденост на психиатрите, които е трябвало да го наблюдават за изготвянето на последната експертиза.

Пред съда той разказа, че изобщо не е бил под постоянно наблюдение, а е ходил до болницата в Курило и два пъти на „4-ти километър“, където му задавали по 10-15 въпроса и го връщали обратно в затвора.

Секулов заяви, че когато ходил в Курило, служител на психиатрията разказал на майка му, че на няколко пъти при директорката са идвали полицаи.

Когато влязъл в стационара пък, лекарката заявила, че идва „симулантът“.

„Как реши, че съм симулант, като не ме познава и документацията ми още не беше дошла?“, попита подсъдимият.

Още няколко души – в момента съкилийници на Секулов, разказаха, че той многократно е припадал пред тях и е получавал гърчове. Иван Величков описа случай, когато на арестанта му станало зле, а пазачът го закопчал с белезници за радиатора.

Майката на Борислав Секулов – Калина, днес също даде показания. Заседанието на съда се проведе при закрити врати, но пред журналисти тя разказа, че синът й има здравословни проблеми не от вчера.

Регистриран е като психично болен преди 12 години. Проблемите обаче почнали, когато Секулов бил 5-годишен, след като се е разболял от вирусен енцефалит.

Тя каза още, че наскоро от архива на „4-ти километър“ е изчезнала медицинска документация  по случая на сина й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase