Снимка: БГНЕС

Психическото състояние на един от подсъдимите по делото срещу групата на Златомир Иванов – Баретата, стана повод защитата да поиска спиране на процеса.

На днешното заседание съдът прие тройна съдебнопсихиатрична експертиза за състоянието на Борислав Секулов – един от 21-членната група, подсъдими за наркоразпространение.

Експертизата трябваше да установи дали Секулов може да носи наказателна отговорност, тъй като в МВР болницата му е поставена диагноза „органично шизофреноподобно разстройство“.

Още по темата

Експертите обаче не успяха категорично да потвърдят диагнозата. Според тях Борислав Секулов не проявява всички симптоми на заболяването – налице са нарушения на паметта, тревожност, нарушение на съня, агресивно поведение, но той няма халюцинации и суицидно поведение, които са характерни за шизофренията.

Експертите изразиха притеснението си, че подсъдимият симулира, това, което им е споделял им звучало заучено, а поведението му било защитно и „протестно“. Според тях, за да се установи със сигурност дали Секулов е болен, е необходимо да бъде продължително наблюдаван в специализирано лечебно заведение.

Затова препоръчаха да бъде настанен в психиатричната болница в Ловеч, която е единствената с отделение за настаняване на лица, лишени от свобода.

Прокуратурата поиска Секулов да бъде пратен в тази болница.

Това стана повод защитата да поиска, ако съдът приеме препоръката на вещите лица и Секулов бъде пратен в психиатрия, делото да бъде спряно, докато лекарите се произнесат дали той може да участва в процеса.

Според адвоката му и към момента са налице достатъчно доказателства, че Секулов не може да носи наказателна отговорност – приложената документация показва, че той се лекува от 20 години, изследван е многократно и е на медикаменти.

Според защитата не може да става въпрос за симулиране, тъй като Секулов е постъпвал за лечение доброволно и никога не е отказвал да приема предписаните му медикаменти.

Защитата изтъкна също, че състоянието на Секулов се е влошило по време на престоя му в МВР болницата – той бил прикован с белезници за леглото и лежал по гръб 24 часа в денонощието – нещо, което противоречи на предписанията за лечение на хора с подобни заболявания и създава рискове от допълнително увреждане на здравето му.

В крайна сметка обаче съдия Петър Гунчев не прие нито едно от исканията. Според него няма никаква предпоставка съдебният процес да бъде спиран – нещо, което се прави само при доказана невъзможност на някой от подсъдимите да участва в него.

Не прати и подсъдимия в болницата в Ловеч за наблюдение. Съдията изтъкна, че досега за здравословното състояние на Секулов са правени множество експертизи. Всички те са заключавали, че той страда от органично разстройство на личността, което не е пречка да участва в процеса.

Съдията изтъкна, че има само една епикриза, която му поставя диагнозата шизофреноподобно разстройство, но която вещите лица нито потвърждават, нито отхвърлят.

Същевременно днес Златомир Иванов – Баретата, се отказа от двамата адвокати, които го защитават от началото на процеса – Лъчезар Таков и Димитър Вълчев. Занапред ще го представлява адвокат Мариана Тодорова.

Златомир Иванов и още 20 души са подсъдими за участие в престъпна група за разпространение на наркотици. Баретата е обвинен като ръководител на групата и срещу него е повдигнато обвинение за убийството на Румен Стефанов – Алф, през 2007 г. в Перник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase