Снимка: Firmbee от Pixabay
fallback

Заради изпозлването на социалните мрежи от все повече деца, датският премиер Мете Фредериксен отправи предложение към Европейския съюз да въведе възрастова граница - 15 години за използването им. Предложението е в опит да се защитят по-младите потребители от вредно съдържание в мрежите, както и пристрастяването им към екрана, пише брюкселският портал Politico.

В момента долната граница за създаване на профил в повечето социлани мрежи е 13 години.

“Ние видяхме, че рискът за децата в социалните мрежи е твърде голям", каза Фредериксен в статия за датския вестник Politiken, която тя написа в съавторство с евродепутата Кристел Шалдемозе.

„Новият регламент за модериране на съдържанието, Законът за цифровите услуги (DSA), се оказа недостатъчен за противодействие на платформите“, пишат Фредериксен и Шалдемозе.

Двамата оправят предложение към ЕС за „затягане на закона“, включително забрана на пристрастяващи дизайни и реклами за непълнолетни и задължително уведомяване колко време прекарват в онлайн платформи.

Френският президент Еманюел Макрон също подкрепя идеята за повишаване на върстовата граница за изпозлване на социалните мрежи на ниво ЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Аман от разбирачи

преди 1 месец

ЗА!

72

Анонимен

преди 1 месец

Ясно е, че нищо няма да направят. Чисто и просто ще сформират комисийки, организации и какви ли не други да правят проучвания, статистики, форумчета с ясната цел да заграбят милиони. Накрая ще обявят труимфално, че забраната ще влезне след 2040 г. и всичко е точно.

71

Анонимен

преди 1 месец

В обобщение, коментарите по-долу са: Тези от ЕС само забрани въвеждат, колко са зле - обаче съм много съгласен с тази забрана. С други думи, много е лошо в ЕС, ама това лято ще ходя в Гърция на почивка и ще гласувам за излизане от ЕС.

fallback