За начало трябва да свържете часовника с приложението Huawei Health, за да можете да управлявате устройството по-прецизно и да получавате детайлна информация от него. Приложението работи както на смартфони с операционна система Android, така и на тези с iOS.

Дисплей и дизайн

Huawei Watch Fit 3 има почти правоъгълен корпус, който е дебел едва 9,9 мм. За сравнение предходния модел беше 10,8 мм. Новата опция, предлагана от Huawei, тежи едва 26 грама без каишката и определено се усеща леко на ръката, което носи допълнително удобство. Устройството разполага с един бутон за функциите и движеща се корона, разположени от дясната страна на корпуса.
Дисплеят на Huawei Watch Fit 3 е 1,82-инчов AMOLED и разполага с технологията Huawei Hybrid AMOLED. Съотношението на екрана към корпуса е 77%. Последното е добра новина за всички, които обичат да четат известия от чатовете си на часовника. Същевременно пиковата яркост на дисплея е 1500 нита. Яркостта се коригира автоматично спрямо околната светлина – добра опция при активни спортове като бягането, където често преминавате от сянката на дърветата към силно осветени от слънцето места.

Huawei Watch Fit 3 има няколко нови ексклузивни циферблата, така че потребителят да избере това, което най-много му харесва. Предвидени са три дизайна: Style Watch Face, Time Illusion Watch Face и Fun Mood Watch Face. Последният е по-скоро за забавление и показва емоджи, което се сменя според часа от денонощието. Нощем например спи.

Говорейки за дизайн и персонализация, тук такава може да има и при каишката. Huawei дава възможност за избор от флуороеластомерна каишка, която е изключително лека и приятна на допир, класическа кожена и текстилна, изработена от найлон. Идеята на компанията е да предложи опции за различни сценарии. Предимството на флуороеластомера е, че каишката е подходяща за спорт. Тя се поддържа и чисти лесно, освен това е изключително лека. За онези, които търсят ежедневно решение – текстилната каишка е добър вариант, докато кожената е за по-елегантни визии.

Софтуерното сърце на Watch Fit 3 е Harmony OS – собствената операционна система на Huawei. Работата с нея е изключително лесна за работа и много интуитивна.

Спорт

Ако спортувате, този часовник определено има опции, които ще ви допаднат. На първо място е предвидена памет за съхранение на музика. Така, докато сте на тренировка не е нужно да носите смартфона си, за да си пускате любимите песни. Достатъчно е да грабнете чифт безжични слушалки, които да свържете с Watch Fit 3. Оттук насетне работите само с плейъра на самия часовник.

Huawei предлага над 100 спортни режима в този часовник. При шестте най-популярни упражнения, като тичане на пътека, на открито, елиптичен тренажор и други, устройството успява автоматично да засече какво спортувате и да пусне режима за съответната тренировка. При всички останали изборът е ръчен, но е бърз – през долния бутон на корпуса, който също така може да бъде и персонализиран.

За детайлния анализ на тренировките се грижи технологията Huawei TruSport, като сега са въведени четири нови режима: футбол, баскетбол, падъл и електронни спортове. Предвидени са и персонализирани планове за тренировки, базирани на физическото състояние и бягането на потребителя. При бягане часовникът използва нов Track Running Mode, който използва усъвършенстван чипсет за по-прецизно измерване на дистанцията, темпото и траекторията. Има и гласови насоки при бягане, но за мен те са разсейващи и предпочитам да не ги използвам.

В приложението Huawei Health пък можете да видите подробна разбивка на показателите от тренировката. Отделно от това има и приложение Stay Fit, което работи с данни от Huawei Health, а задачата му е да следи колко калории е приел потребителят и дали изразходва достатъчно чрез физическа активност.

Една от най-добрите опции на Fit 3 е, че може да се свързва безжично с различни фитнес и здравни устройства, като колани за измерване на пулса при бягане например.

В обновените рингове за активност, които се появяват на дисплея, пък може да се следят важни показатели като брой крачки, изгорени калории и други. Онези, които имат нужда от допълнителна мотивация, ще се зарадват на опцията часовникът редовно да им показва мотивиращи известия.

Здравни показатели

Подобно на другите умни часовници на пазара, Huawei Watch Fit 3 следи и редица здравни показатели. За съня например той работи с технологията TruSeen 4.0, която предлага подробна информация за качеството на съня, неговата структура и дори дава подробна информация за наситеността на кръвта с кислород по време на сън, за пулса и честотата на дищане. Освен това може да засича и следобедна дрямка.

По-важното е, че има опция за отчитане на пробеми с дишането по време на сън, което може да подскаже за потенциална сънна апнея и да насочи потребителите към посещение при лекар.

Сърдечните показатели пък се проследяват чрез подобрени сензори и технологията TruSeen 5.5, която предлага по-прецизно разчитане и анализ на данните. Актуализирана и подобрена е и технологията за проследяване на цикъла при жените.

За финал можем да кажем, че часовникът издържа до 10 дни с едно зареждане, но ако използвате спортните режими по-често, може да издържи до седмица. Едно 10-минутно бързо зареждане пък може да даде заряд за цял ден, което е чудесно за моментите, в които бързате. Всъщност зад думата FIT в името на часовника стоят три неща – мода, иновация и тънкост, посочват от Huawei. Да, часовникът е тънък, елегантен и включва едни от най-добрите технологии на компанията в сферата на здравето и спорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase